keskiviikko 5. helmikuuta 2014

TASAVALLAN PRESIDENTIN VALTIOPÄIVIEN AVAUSPUHE

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön puheita on yksimielisesti kiitetty. Hänen julkisista puheistaanhan ovat viime aikoina kuullut uudenvuodenpuhe, jonka hän päätti Jumalan siunauksen toivotukseen, vuosittainen Yhteisvastuukeräyksen avauspuhe ja nyt sitten eduskunnassa valtiopäivien avauspuhe.

Sauli Niinistö pystyy seisomaan sanojensa takana, kun hän patistaa ahneuden suitsimiseen sanoen joukkoja johdettavan omalla esimerkillä.

Presidentti juoksutti puhettaan ensin arabikevään, Syyrian ja Ukrainan aiheuttamiin levottomuuksiin. Hän totesi ettei mitenkään voida hyväksyä, että maailman 85 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin 3,5 miljardia köyhintä. Tämä jos mikä on aiheuttamassa lisää kansannousuja. EU:n kriisimaiden kautta päästään koti-Suomeen, jossa ei voida jättäytyä velkaantumiseen varaan. Tasapainottaminen on vaativa tehtävä, mutta välttämätön.

Presidentti puuttui myös paljon paheksuntaa ja epäluottamusta herättäneisiin tapahtumiin, jotka kertovat ylimielisyydestä, siitä, ettei kohtuudesta tai oikeudesta enää piitata. Myös hallitusvalta sai osansa. Johdon on näytettävä hyvää esimerkkiä. Jos se ei siä tee, ei sitä voi muiltakaan kohtuudella vaatia.

Presidentti kiitteli - juuri yhteisvastuukeäyksenkin avanneena - suomalaisten anteliaisuutta vapaaehtoistoiminnassa mainiten erityisesti Lastensairaalan, vaikka tietysti myös yhteiskunnalla on omat velvoitteensa.

Lopuksi tuli esille puolustusyhteistyö varsinkin Ruotsin kanssa, mikä ei kuitenkaan korvaa kansallista puolustusta. Siksi on hyvä, että on asetettu parlamentaarinen seurantaryhmä kartoittamaan uskottavan puolustuksen resursseja. Myös yhtenä uutena alueena tuli esiin kyberturvallisuus.

Paljon siis tärkeitä aiheita ja Tasavallan Presidentin arvovallalla esille tuotuina ne saivat niille kuuluvan tärkeän sijansa pohtiessamme, miten tästä eteenpäin.

Ei kommentteja: