tiistai 25. helmikuuta 2014

TalviAreena

Tänään pidettiin eduskunnassa MTV Median ja Porin kaupungin järjestämänä TalviAreena, jonka aiheena oli arktinen alue ja Suomi. Areenassa esiintynyt Esko-Juhani Tennilä totesi kuitenkin kriittiseen tapaansa haukuttuaan myös koko nykyhallituksen, että miksei TalviAreenaa pidetä pohjoisessa, missä edes olisi lunta. Hallitus puolestaan sai arvostelua siitä, että telakkateollisuuteen ei olla panostettu, vaikka meillä on paras tietämys jäämurtajien rakentamisessa. Juuri arktinen ulottuvuus Venäjänkin taholta tarvitsee lähivuosina yli 20 uutta jäänmurtajaa.

Kaiken kaikkiaan koko arktinen ulottuvuus Jäämeren tarjoamine mahdollisuuksineen on kuitenkin huomioitu myös Suomessa. Nyt olisi tartuttava tuumasta toimeen ja ruvettava hyödyntämään näitä näkymiä öljynporauksesta aina Koillisväylän avautumiseen asti. Tarjoaahan se lyhyimmän meritiereitin Aasiaan ja talousmahtiin Kiinaan.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma oli puhujien joukossa yhdessä Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen kanssa. Puhujina oli myös Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste ja Rukakeskuksen johtaja Miia Porkkala, joka tietysti tähdensi matkailun suuria mahdollisuuksia ja kovaa vauhtia kasvavia turistijoukkoja pohjoisen ulottuvuuden hyödyntämisessä.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen toivotti kaikki mukaan kesän Suomi-Areenalle Poriin, jossa pääteemana tulee olemaan asuminen ja ympäristö.

Ei kommentteja: