keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kauden ensimmäinen välikysymys

"Rakkahin Jeesus, miks´ viivyt sä vielä, raskas on kulkuni maisella tiellä" soi ennen aamuhartautta hengellisenä musiikkina. Tämä viidenneksi evankelistaksi sanotun Johan Sebastian Bachin säveltämä Liebste Jesus tuo esiin elämämme kaipuun, mutta silti saamme elää täysillä tätä käsillä olevaa päivää. Sain juuri palata lenkiltä, ensi kertaa tänä vuonna pääsin kiertämään Seurasaaren, jonka tiet valtaosaltaan olivat jo kesäisessä kunnossa.

- - - - -
                                                                                                                                                                                                      Päivän ohjelmaksi riittää koko istunnon ajaksi välikysymyskeskustelua hallituksen kuntapolitiikasta. Ennen sitä pidetään kaksi seminaaria, ensin Maanpuolustussäätiön asevelvollisuutta käsittelevä seminaari  - in vai out - sekä kansainvälistä kauppapolitiikkaa käsittelevä: Onnistuuko EU luomaan kasvua kauppapolitiikalla? Näin on esillä peräkkäin kaksi kysymystä!

Molemmista seminaareista löytyisi vaikka eri kirjoituksen aiheensa, kuten myös päivän välikysymyskeskustelusta, jonka sain loppumaan kello 21.35. Eero Heiniluoma johti ensin kolme tuntia, Pekka Ravi kaksi ja minä sitten loppuajan. Yhteensä puhetta riitti seitsemän ja puoli tuntia.

Keskustalla puheenvuoroja oli 20+15= 35 (ensin debatti ja sitten varsinaiset puheevuorot),
perussuomalaisilla 16+16= 32, kokoomuksella 16+11=27, lisäksi kuntaministeri Henna Virkkusen puheenvuorot, demareilla 16+5=21, vasenmistoliitolla 6+0, rkp:lla 3+2=5, vihreillä ja kd:lla 3+1=4, vasenryhmällä ja James Hirvisaarella 1+0. Kaiken kaikkiaan puheenvuoroja käytettiin peräti 149. Debatissa Mauri Pekkarinen ja Jouni Backman saivat 6 vuoroa, Ben Zyskowicz 4 sekä perussuomalaisten Timo Soini, Jari Lindström ja Pirkko Mattila kukin 2.

Pirkko Mattila aloitti ryhmäpuheenvuoronsa kysymällä, onko hallituksen korvissa Brysselin simpukoita vai kuulosuojaimet, kun se ei kuuntele opposition neuvoja kuntauudistuksesta. Opposition taholta pahoiteltiinkin sitä, ettei koko kuntauudistusta tehtäessä lähdetty parlamentaarisen valmistelun pohjalta, jolloin yhdessä olisi voitu sopia kuntarakenneuudistuksesta ja näin ollen viedä se myös läpi. Syyllisetkin tähän yhteistyöhaluttomuuteen kyllä mainittiin.

Lauri Heikkilä kuvasi kuntauudistusta kertomalla miehestä,joka rakensi talonsa palveluiden lähelle kunnantalon taakse, mutta joutuu nyt vanhennuttuaan ja kunnantalon autioiduttua ja kauppojenkin siirryttyä kauemmaksi puimaan nyrkkiin puserrettua kättään irroitettuaan sen rullaattorin kahvasta, kun kuntaministeri tuli 10 vuoden päästä kehumaan kuntauudistusta.

Hallituksen veri punnitaan sitten luottamuslauseäänestyksessä perjanantain istunnossa. Tämä kuntauudistukseen liityvä välikysymys on aihepiiriltään jo neljäs hallituksen vastattavaksi jätetty, jonka pohjalta on voitu punnita hallituksen luottamus.

Ei kommentteja: