perjantai 28. helmikuuta 2014

Valtiopäivätoimi putkatilojen ja -kuljetusten tiimoilta

v

KIRJALLINEN KYSYMYS



KANKAANPÄÄN POLIISILAITOKSEN PUTKATILOJEN KÄYTTÄMÄTTÄ JÄTTÄMISESTÄ

Eduskunnan puhemiehelle
Lounais-Suomen poliisilaitos on maan toiseksi suurin poliisilaitos, joka muodostettiin 1.1.2014 yhdistämällä Varsinais-Suomen ja Satakunnan poliisilaitokset sekä Liikkuvan poliisin Turun ja Porin yksiköt. Poliisi palvelee Turun pääpoliisiaseman lisäksi 13 poliisiasemalla, joista Kankaanpään asemalla on uusimmat talteenottotilat eli putkat.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on 45 kuntaa, joissa asuu noin 694 000 asukasta. Poliisilaitoksella työskentelee noin 790 poliisia.

Kankaanpään kihlakunnan poliisilaitoksen aikana, vuoteen 2009 saakka, oli YJT-kiinniotettuja eli ns. juoppojen kiinniottoja noin 200 -400 henkeä vuodessa.

KIP-kiinniotettuja, eli rikosperusteisesti talteen otettuja oli noin 100 vuodessa. Jo silloin kuljetettiin osa kiinniotetuista Poriin, koska Kankaanpäässä ei ollut kuin yksi vartija. Näiden lukumäärä oli kuitenkin vain muutamia kymmeniä vuodessa.

PORA I –uudistuksen (Poliisin hallintorakenneuudistus) jälkeen Kankaanpään osalta poistettiin mahdollisuus pitää putkassa kiinniotettuja ja alettiin kuljettaa kiinniotettuja Poriin. Kankaanpään putkatilojen vuokra oli ollut vain n. 400 e/kk.

Muutaman vuoden jälkeen lopetettiin putkatilat”tarpeettomina”. Ensin siis evättiin mahdollisuus toimia taloudellisesti ja järkevästi. Sitten perusteltiin lakkauttaminen sillä, ettei Kankaanpäässä ole kiinniotettuja.
Vuositasolla valvontasektorin poliisit ajavat noin 100 000 km/auto. Eli käytännössä 200 - 500 km/työvuoro. Kun työvuoroja on kaksi 12 tunnin vuoroa vuorokaudessa, kilometrejä tulee noin 400 – 1 000km/vuorokausi. Kiinniotetut kuljetetaan kahden miehen voimalla Poriin, jonne Kankaanpäästä on matkaa 65 km ja Karvian keskustasta 100 km.

Kankaanpään poliisilaitoksen yhdellä partiolla on ensisijaisesti vastuualueena: Kankaanpää, Lavia, Pomarkku, Siikainen, Merikarvia, Honkajoki, Karvia ja Jämijärvi. Silloin kuin partio ajaa 2-4 tunnin reissua Poriin, on muu alue tyhjä poliiseista.

Poliisikonttorien harveneminen jo itsessään on aiheuttanut sen, että jäljelle jäävien konttoreiden partiot joutuvat huolehtimaan entistä laajemmista alueista. Kun putkakuljetukset on keskitetty Poriin, niihin kuluva aika lisääntyy, mikä lisää poliisien työmäärää ja vähentää kuntalaisten turvallisuutta erityisesti kiireellisissä hätätapauksissa. Noin kuukausi sitten uutisoitiin, että ryöstöjen määrä on kaksinkertaistunut päiväsaikaan kauppaliikkeisiin, jossa on töissä yksi tai kaksi naista.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:




Mitä hallitus aikoo tehdä palauttaakseen Kankaanpään poliisiaseman kustannuksiltaan edulliset putkatilat käyttöön, että poliisien ja partioiden aikaa säästyy kuntalaisten turvallisuuden hyväksi sekä vähentääkseen talteen otettujen juopuneiden turhasta kuljettamisesta Poriin asti koituvia kuluja?

Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 2014

Anssi Joutsenlahti /ps.

v

Ei kommentteja: