maanantai 24. maaliskuuta 2014

Maanantai matalalentoa

Maakuntapäivä maanantai - menoa aamulla seitsemästä illalla yhdeksään, niin se aika vain menee täällä mailla.



Aamuhieronnan jälkeen lähdin kiireen vilkkaa Kankaanpään seudun sotainvalidien kanssa Poriin Suomalaiselle Klubille, Sotainvalidien Veljesliiton Satakunnan piirin vuosikokoukseen. Olin erovuorossa piirihallituksesta neljän muun kanssa ja me kaikki tulimme uudelleen valituiksi. Osastostamme meitä oli edustamassa kaikenkaikkiaan peräti viisi henkilöä, minun lisäkseni Olavi Hietikko, Olavi Koivuniemi, Toivo Lautaoja ja Matti Ylitalo.



Vuosijuhlassa puhuivat Porin Prikaatin komentaja eversti Juha Pyykönen ja Veljesliiton pääsihteeri Markku Honkasalo. Sotainvalidi Pentti Forsman lausui Yrjö Jylhän "Talvisodan rauhan" ja kanttori Päivi Holkko huolehti musiikista säestäen Oskari Penttilän laulamia "Taivas on sininen ja valkoinen" sekä "Täällä pohjantähden alla" sekä yhdessä lauettua isänmaan virttä "Siunaa ja varjele meitä". Sain rovastina itsekin lausua muutaman sanan nykyisen maailmantilanteen innoittamana. Luin ensin vuoden aikana piirin viimeiseen iltahuutoon kutsuttujen sotainvalidiveljien nimet ja lähetin seppelpartion sankarihaudoille kanttorin soittaessa Narvan marssia.



Illalla valtuuston kokouksen päälle keskusteltiin tiivis parituntinen Lavian valtuutettujen kanssa kuntaliitosneuvottelusta, jonka hyviä ja huonoja puolia valotimme oikein miehissä ja naisissa. Pohjois-Satakunnan yhtenäisyyden kannalta liitos olisi mitä toivottavin, mutta talousluvut epäilyttävät: konsultin mukaan vuoteen 2016 mennessä yhteinen budjettivajeemme on 13,3 miljoonaa ellei mitään rakennemuutoksia saada aikaan. Ainakaan neuvotellussa yhdistyssopimuksessa ei ole sanaakaan talouden sopeuttamisesta. Huonolta siis sen puolesta tilanne näyttää. Mielestämme säästötavoitteita pitäisi virkamiesten osalta toteuttaa jo ennen kuntaliitosta, jonka jälkeen voimaan astuu viiden vuoden irtisanomissuoja ja sopeuttamiset ovat sitten pitkälti jäissä jopa kesähelteillä.

Ei kommentteja: