torstai 10. huhtikuuta 2014

Lapsilisäleikkauksesta välikysymys

Huomenna äänestää prätkäytetään taas kerran hallituksen luottamuksesta. Tänään käytiin kello 22.30 asti kestänyt, aika ajoin kiivaskin väittely hallituksen lapsilisäleikkauksista:

1. lapsi -8,75 euroa,
2. lapsi -9,67 euroa,
3. lapsi -12,34 euroaa,
4. lapsi -14,13 euroa,
ja seuraavista -15,93 euroa.

Melkoisen loven tuo leikkaus tekee kuukausittain puhumattakaan koko vuodesta, varsinkin pienituloisille lapsiperheille. Esim. 45 sentin veronkorotuksella tupakkiaskiin saataisiin valtion kassaan vastaava 110 miljoonan euron tulo.

Välikysymyksen allekirjoittajina ovat perussuomalaiset, keskustapuoluelaiset ja vasenryhmä. Ensimmäinen allekirjoittaja Hanna Mäntylä (ps) sai käyttää hallituksen vastauksen jälkeen ensimmäisen puheenvuoron. Hän totesi, että eduskunnassa on aivan liian monta, jotka ovat täysin vieraantuneita tavallisen ihmisen arjesta, mistä ministeri Susanna Huovinen sai aiheen puuttua lausuntoon useammankin kerran kieltäen sen. Hanna totesi lapsilisien leikkaamisen olevan lyhytnäköistä ja että tällaiset epäinhimilliset päätökset murtavat hyvinvointiyhteiskuntamme perusteita. Hallituksen perhepolitiikasta puuttuu sekä sydän että järki.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Maria Lohela kertoi Kelan tilastojen mukaan Suomesta maksetun vuonna 2013 ulkomailla oleville lapsille lapsilisää ja kotihoidontukea yli 3 miljoonaa ja lisäksi ulkomaalaisten perheiden täällä asuville lapsille lähes 80 miljoonaa euroa. Perussuomalaiset vastustavatkin EU:n lonkeroiden ulottamista sosiaaliturvaamme sisämarkkinoiden varjolla. Sosiaaliturvan pitää olla kansallisen toimivallan piirissä. Juuri pienipalkkaisten lapsiperheiden kukkarossa tämä hallituksen ajama lapsilisien leikkaaminen tuntuu kaikkein kipeimmin.

Epäluottamuslause-ehdotus:
"Eduskunta katsoo, että hallituksen pirstaleinen perhepolitiikka ei ole onnistunut parantamaan perheiden hyvinvointia. Toistuva lapsilisien leikkaaminen on omiaan heikentämään erityisesti pienipalkkaisten lapsiperheiden asemaa. Kotihoidon tuen puolittaminen vanhempien kesken puolestaan hankaloittaa perheen ja työn yhdistämistä sekä lisää valtion ja kuntien velkaantumista. Kuntien valtionosuuksien leikkaukset heikentävät kuntien mahdollisuuksia tarjota lapsiperheille laadukkaita palveluita. Edellä esitetyin perustein eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta."

Välikysymyskeskustelussa käytettiin 124 puheenvuoroa, joista keskusta 34, perussuomalaiset 30, demarit 18, kokoomus 15, vihreät 7, vasemmistoliitto 6, kd, rkp ja vasenryhmä 2, James Hirvisaaren ryhmä 1. Keskustelua käytiin kello 17.00-22.30 eli viisi ja puoli tuntia, josta olin johtamassa kaksi ja puoli tuntia.

Ei kommentteja: