keskiviikko 14. toukokuuta 2014

KIELEN KANNAT IRTOSIVAT


151 puheenvuoroa käytettiin yhtyneen opposition jättämästä välikysymyksestä, joka koskee työttömyystilannetta Suomessa. Luottamusäänestys on perjantaina. Toimin puheenjohtajana klo 17.10-20.00 ja taas klo 20.30-22.15, jolloin keskustelu saatiin päättymään. Johdin siis puhetta neljä tuntia 35 minuttia kaikenkaikkiaan kahdeksantuntisen istunnon aikana. Olimmekin puhemies Eero Heinäluoman kanssa kahden Pekka Ravin ollessa Moldovassa Pohjois-Euroopan maiden ja balttien puhemiesten kokouksessa.

 Loppuillan väittelyssä kokoomuksen ja Mauri Pekkarisen välillä keskusta nousi puheenvuoroissa ykköseksi 35 puheella. Perussuomalaisilla puheita oli 31, demareilla 29 ja kokoomuksella 28. Muilla puheenvuoroja olikin sitten vähemmän, vasemmistoliitolla 9, vihreillä 5, rkp:llä 3, kd:llä 2 sekä vasenryhmällä 4 ja James Hirvisaarella 2. Debatissa käytettiin 88 puheenvuoroa, joista ministereillä oli kymmenen, Jyrki Katainen 6, Lauri Ihalainen 3 ja Jutta Urpilainen 1.

Etukäteen pyydettyjen puheenvuorojen lopuksi perussuomalaisilla oli seitsemän miehen puheen putki: Lauri Heikkilä, Kimmo Kivelä, Ari Jalonen, Teuvo Hakkarainen, Jussi Niinistö, Jussi Niinistö, ReijoTossavainen, vaikka myös puhujaksi ilmottautunut Pertti Virtanen olikin poissa. Tossavainen oli järjestyksessä 123. Istunnon kuluessa pyydettyjä varsinaisia puheita pidettiin siis 28.

Ainutkertainenkin tapahtuma sattui, kun Mikko Savolan piti puhua. Mikrofonit eivät toimineetkaan ja vain niiden avulla nykyään saadaan puheet tallennettua. Hänen piti palata takapenkin paikallensa ja siellä mikrofoni sitten oli käytettävissä. Seuraavan puhujan Harri Jaskarin aikana puhujakorokkeen äänentoisto taas pelasi.

Totuttuun tapaan yleensä hallituspuolueiden edustajat kiittelivät hallituksen toimia ja näkivät orastavan toivonsäteitä taantuman vaihtumisessa noususuhdanteeseen. Oppositiosta käsin tietysti rusikoitiin työllisyyden hoitoa ja tuotiin esiin vaikkapa yli 300.000 työttömän määrä. Energiapolitiikka oli myös vahvasti esillä, tuodaanhan energiaa 8 miljardin edestä, joten kotimaisuusasteen nostamisessa olisi paljon tekemistä. Elintarvikkeitakin tuodaan 4,8 miljardin edestä.


Ei kommentteja: