torstai 8. toukokuuta 2014

Säästöliekillä

Tänään 59, eilen 50 poissaolijaa eduskunnan istunnosta. Sosialidemokraattien puoluekokous valitsee huomenna puheenjohtajan, se selittää demarien poissaolon, kyselytunnillakaan ei ollut ainoatakaan demariministeriä, ei liioin puhemiehenä Eero Heinäluomaa, vaan kyselytunnin veti Pekka Ravi.
Hänen jälkeensä johdin istunnon loppuosan klo 17.45-19.45. Kaikenkaikkiaan kyselytunnilla ja sen jälkeen normaalina istuntona jatkuneessa keskustelussa käytettiin yhteensä 86 puheenvuoroa.

Keskusteltiin oikeuskanslerin vuosikertomuksen johdosta pääasiassa apulaisoikeuskansleri Puumalaisen nostattamasta turhasta kohusta Suvivirren laulamisen oikeutuksesta koulujen kevätjuhlissa. Perustuslakivaliokunta joutui lyhyen ajan kuluessa antamaan jo toisen vankkumattoman lausuntonsa virren oikeutuksesta. Asia pitäisi olla nyt selvä kaikille, myös apulaisoikeuskanslerillekin!

Toinen keskustelu syntyi Arto Satosen ensimmäisenä allekirjoittajana lähetetystä 102 kansanedustajan allekirjoittamasta aloitteesta, jolla puututaan Romanian ja Bulgaarian romaanien kerjuukulttuuriin kaupunkiemme kaduilla. Yleinen mielipide on, että heidän ongelmansa pitäisi hoitaa heidän kotimaissaan semminkin kun EU:kin on myöntänyt näille valtioille miljardeja romaanien hädänalaisen aseman korjaamiseksi. Ihmeesti vaan puhetta riitti, vaikka huomenna ei ole istuntoa puoluekokouksesta johtuen ja valtaosalla edustajista tietysti oli kiire kotimatkalle.

EU-ehdokkaat ovat sitten jo toinen luku, heidän poissaolonsa on ymmärrettävää, onhan enakkoäänestyksen alkuun 14.5. enää vajaa viikko. Puhemiesneuvostossa onkin vakavasti pohdittu, pitäisikö koko eduskunnan saada jonkinlaista vaalilomaa ennen EU-vaaleja. Joissakin maissa parlamenteilla on koko vaalienalusviikko vapaata. Me kuitenkin olemme päättäneet, että myös viikolla 21 pidetään normaalit istuntopäivät ilman ylimääräisiä vapaita, ei edes perjantaita vapauteta.
Syynä tähän ratkaisuun on, että muutenkin tämän kevään aikana tulee neljä vapaata perjantai-istuntopäivää: vapun jälkeinen perjantai 2.5, demarien puoluekokous 9.5, helatorstain jälkeen 30.5. ja kokoomuksen ja keskustan puoluekokous 13.6.

Ei kommentteja: