perjantai 27. kesäkuuta 2014

Tuottajia kryssätään

Jätin vielä ennen kesälomille lähtöä seuraavan kirjallisen kysymyksen Jurvasta tulleen aloitteen pohjalta, kun maataloustarkastajat tekevät parhaansa kryssätäkseen tuottajia, kun heidän päinvastoin pitäisi olla kannustamassa ja rohkaisemassa. Sain yhteensä 29 allekirjoittajaa.


 KIRJALLINEN KYSYMYS 519/2014 vp
Eläintentarkastus ilmiannon perusteella
Eduskunnan puhemiehelle

Maamme on tunnettu siitä, että meillä noudatetaan tunnontarkasti eläintensuojelulakia. Karjatiloille tehdään vuosittain satoja tarkastuksia eri syistä. Osa tarkastuksen kohteista valitaan arpomalla, ja joskus eläinsuojelutarkastukseen tullaan ilmiannon perusteella. Aivan varmasti tapahtuu tahattomia tai tahallisia laiminlyöntejä eläinten hoidossa. Mutta nyt on kuitenkin ilmennyt sellaista, että eräillä paikkakunnilla suoritetaan tarkastus liiankin helposti ilmiannon perusteella. Monet vuosikymmeniä karjaa pitäneet ovat kokeneet nämä ilmiannon perusteella tehdyt tarkastukset kiusanteoksi jopa siinä määrin, että ajattelevat tarkoituksena olevan eläintenpidon lopettaminen maassamme.
Tarkastustoiminnan pitäisi olla ohjaavaa, kannustavaa ja tukea antavaa, jos kerran jotain puutteita on ilmennyt eläinten hoidossa. Monet ovat kuitenkin kokeneet, että jos on puolustellut tekemisiään, niin tarkastaja ottaa helposti tilan silmätikukseen.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mihin toimiin aiotaan ryhtyä tai miten aiotaan toimia tulevaisuudessa, että ilmiannon perusteella suoritettavat eläintentarkastukset ovat asiallisia ja näin ollen tarkastuksen kohteena oleva ei tunne itseään enää nöyryytettävän?
Helsingissä 24 päivänä kesäkuuta 2014
Anssi Joutsenlahti /ps
Pentti Kettunen /ps
Jari Myllykoski /vas
Martti Mölsä /ps
Jari Lindström /ps
Juho Eerola /ps
Timo Soini /ps
Ismo Soukola /ps
Reijo Tossavainen /ps
Johanna Jurva /ps
Lea Mäkipää /ps
Kimmo Kivelä /ps
Anne Louhelainen /ps
Osmo Kokko /ps
Laila Koskela /ps
Reijo Hongisto /ps
Lauri Heikkilä /ps
Ritva Elomaa /ps
Jussi Niinistö /ps
Mika Niikko /ps
Ville Vähämäki /ps
Hanna Mäntylä /ps
Vesa-Matti Saarakkala /ps
Pietari Jääskeläinen /ps
Kaj Turunen /ps
Markus Mustajärvi /vr
Jyrki Yrttiaho /vr
Kauko Tuupainen /ps
Juha Väätäinen /ps

Ei kommentteja: