tiistai 3. kesäkuuta 2014

Vaalipiirijakoa en hyväksy


Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun eduskunnassa taas käsiteltiin täysistuntosalissa valiokunnan käsittelyyn lähettämistä varten hallituksen esitystä vaalipiirijaon muuttamiseksi. Siinä ollaan samalla kaltevalla pinnalla kuin viime vuonna, jolloin yhdistettiin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit Savo-Karjalan vaalipiiriksi  ja samoin Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirit Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi. Tämä muutos voitiin tehdä vielä nykyisen perustuslain mukaisesti, kun vaalipiirien lukumäärä on määritelty vähintään kahdeksitoista ja enintään kahdeksaksitoista.

Nyt ollaan tällä alarajalla 12 vaalipiiriä ja kun edelleen hallituksen tavoitteena on vaalipiirien  yhdistäminen, sisältää uusi muutosehdotus vähintään yhdeksän ja enintään kaksitoista vaalipiiriä. Tällöin ensisijassa tulisi harkittaviksi Satakunnan ja Keski-Suomen vaalipiirien yhdistäminen johonkin toiseen tai sitten jakaminen. Tämä ehdotus vaatii perustuslain muuttamisen, joten se on hyväksyttävä kahdessa peräkkäisessä eduskunnassa.

Ja se, miksi olen mieleni pahoittanut johtuu siitä, että alunperinkin lähdin viime eduskuntavaaleissa ehdolle siksi, että viime eduskunta hyväksyi vaalien osalta ensi kertaa maamme lähes sata vuotisen itsenäisen historian aikana täydellisen demokraattisen uudistuksen siten, että kaikkien puolueiden koko maassa saamat äänet olisi laskettu yhteen ja sen mukaan olisi jaettu puolueiden saamat edustajapaikat. Näin jokainen ääni olisi todella ollut samanarvoinen. Tätä Lauri Tarastin komitean valmistelemaa perustuslain muutosta ei kuitenkaan enää nykyinen eduskunta ensi töikseen ollutkaan hyväksymässä perussuomalaisten ollessa ainoana kannattamassa tätä eri vaalipiirien erilaisten kokojen tuomat ongelmat poistanutta ja täyden suhteellisuuden toteuttanutta esitystä

Ja niin ollaan nyt näissä kikkailuissa, joista ei näytä loppua tulevan ja joita eivät kysymykseen tulevien alueiden ihmiset ole hyväksymässä. Tarastin ehdotuksen mukaisessa ja viime eduskunnan hyväksymässä muodossa vaalipiirien edustajamäärät olisivat säilyneet entisellään ja näin siis myös Satakunta olisi pysynyt yhtenäisenä. Mutta nyt tulevasta kehityksestä ei tiedä kukaan, onko näin muka parempi. Vain politiikka voi olla näin raadollista ja tällaista en voi hyväksyä!

 

 

 

 

Ei kommentteja: