maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ihminen luulee olevansa viisaampi kuin onkaan

Asbestoosi on asbestipölyn aiheuttama pölykeuhkosairaus. Asbestia valmistettiin, myytiin ja sitä käytettiin surutta menneinä vuosina, vaikka se jo silloin pölysi. Nyt myöhemmin sen purkaminen on tullut hyvin takaksi, kun lopultakin on opittu ymmärtämään asbestipölyn vaarallisuus keuhkoille. Lukemattomat kuolemantapaukset ovat tästä aiheutuneita, kun aiemmin ei ymmärretty suojata hengityselimiä. Tämä tuli taas kerran esiin järkyttävänä tosiasiana ollessani toimituskeskustelussa omaisen kanssa ikänsä remonttitöitä tehneen asbestia keuhkoonsa saaneen tosin  jo yli 80-vuotiaaksi eläneen vainajan kodissa. Ilman terveitä elämäntapoja kuoleman olisi varmaan tullut jo paljon aikaisemmin.


Toinen ihmisen luullusta viisaudesta - tosin ei näin vakava kuin tämä asbestiasia - on aiempien vuosia ja varsinkin sodassa ja eritoten tykistössä palvelleiden  kuulon heikentyminen, kun ei osattu eikä ymmärretty kuulosuojaimien tärkeyttä. Mitenkähän muuten yhä edelleen on nuorison diskomusan kuuntelun laita kuulon säilymisen kannalta.


Kolmantena ja kaikkein suurimpana ihmisen kykyjensä yliarvioimisesta on mainittava ydinvoima syntyneitä säteilyjätteitä myöten, joita ihmisjärki ei yksinkertaisesti vaan ole ainakaan vielä pystynyt hallitsemaan ja järjestämään täysin vaarattomiksi. Siksi kannatan muita turvallisia ja saasteettomia energiamuotoja kuten aurinkoenergiaa, maalämpöä, bioenergiaa, tuulta, vuorovesienergiaa, vesivoimaa jne.


Väkisin jo näiden ja tietysti monien muidenkin esimerkkien valossa on täysin allekirjoitettava Paavalin sanat Roomalaiskirjessä: Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet.


Siionin virsistä tosin uskonnollisessa kehyksessä kirjoitettuina muistan sanat: Lienet paljon lukenut, monta kirjaa kirjoittanut, niillä uskos turmellut. Ja toisesta paikasta: Ei hän sorru houkutuksiin ihmisjärjen, tiedon määrän, harhaan vievän, usein väärän.

Ei kommentteja: