tiistai 16. syyskuuta 2014

Butjettikeskustelu

Tämän eduskunnan viimeinen budjettikäsittely alkoi ja kestää lähetekeskusteluna koko viikon. Televisiointiakin on ensimmäisen kolme tuntia, johon mahtuvat ryhmäpuheet ja debatti, jossa käytettiin 96 puheenvuoroa. Varsinaisia puheenvuoroja oli pyydetty suurin piirtein yhtä monta, mutta yllättävän paljon oli poisjääneitä, joten niitä taisi tulla vain kuutisenkymmentä. Sain olla puikoissa heti televisioinnin loputtua klo 15-17 ja uudelleen klo 18.53-20.25 jolloin pari viimeistä puheenvuoroa täytyi jättää siemeneksi seuraavaksi päiväksi. Näin ei vielä tänään päästy kello 22 asti, jolloin aina viimeistään on tälläkin viikolla tarkoitus lopettaa istunnot.


Budjetin loppusumma 53,7 miljardia on miljardin verran viimevuotista pienempi. Velanottoa on 4,5 miljardia, lisäksi valtion omaisuutta myydään 1.3 miljardin edestä. Kun edellisen budjetin valtiovelka on lähes 8 miljardia, niin pieniin vähennyksiin on budjettikirjassa ylletty, mutta kukaan ei loppujen lopuksi ottanut lukuja todesta, koska koko rakennelma on laadittu suuremman kasvuennusteen varaan, mikä tulee toteutumaan, koska talouden kasvunäkymät valitettavasti ovat olemattomat. Kaiken kaikkiaan valtion velka nousee jo 100 miljardiin, kun 90-luvun alussa se oli vain kymmenesosan.


Oppositiosta esitettiin kovaa arvostelua vähäosaisempien leipävarteen nostamisesta. Samoin kuntien lisärasitteita ei katsottu hyvällä, sillä se aiheuttaa vain kuntien veroäyrien nostamista.. Valtionosuudet ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Valtion lupaamasta kuntien tehtävien riisumisestakin miljardin edestä on toteutunut asioita vain 350 miljoonan edestä.


Vihreiden lähtö hallituksesta on edessä Fennovoiman ydinvoimalan uuden päätöksen takia torstaina.
'Sen jälkeen hallituksella on enää 101 edustajaa, kun puhemies ei voi äänestää. Eero Heinäluoma tosin lohkaisi, että välikysymysäänestyksissä sitten mun täytyy johtaa puhetta, niin on oppositioltakin yksi ääni vähemmän eli 97. Mutta tarkalle kyllä menee monetkin äänestykset nyt eduskunnan loppuaikana maaliskuuhun asti.

Ei kommentteja: