torstai 16. lokakuuta 2014

Intian presidennti vieraili eduskunnassakin


Maailman suurimman demokratian, toiseksi väkirikkaimman 1,2 miljardin asukkaan ja yhden maailman suurempia talouksia omaavan maan presidentti Pranab Mukherjee  tyttärineen ja laajoine seurueineen vieraili tänään eduskunnassa.

 

Arvokas tilaisuus aloitettiin vastaanotolla valtiopäiväsalissa, jossa sekä puhemies Eero Heinäluoma että Intian presidentti puhuivat. Meitä parlamentaarikkoja oli puhemiehistön lisäksi muut puhemiehistön jäsenet, ryhmien edustajat ja kansliatoimikunnan jäseniä myös. Aika pitkä rivi edustajia, mutta niin oli Intian presidentilläkin väkeä iso rivi ministeristä ja parlamentaarikoista alkaen.

 

Sen jälkeen puhemiesneuvoston huoneessa istuviltaan pitkän pöydän ääressä jatkettiin yhdessäoloa ja äänessä olivat pääasiassa taas samat kaksi puhujaa. Vierailuun varattu aika täyttyi ja seuraavaksi presidentti kiirehti Hietaniemen sankarihaudoille.

 

Intian suurimpana haasteena on köyhyys ja kehityksen ja hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen, sillä kolmasosa elää yhdellä dollarilla päivässä. Syntyvyys on suurta, 60% väestöstä on alle 25-vuotiaita, joka on valtava voimavara, mutta myös haaste kehitykselle. Vain 300 miljoonaa asukkaista kuuluu ns. keskiluokkaan eli länsimaisesti katsoen kohtuullisesti toimeentulevien joukkoon.

 

Maa kärsii myös energiapulasta, 44% väestä on ilman sähköä, samoin muukin infrastruktuuri on riittämätöntä eikä vettäkään ole tarpeeksi. Terrorismikin ja sen uhka on maailman suurimpia. Haasteet ovat siis kovat, mutta tulevaisuudenusko paremmasta huomenesta on luja. Suomestakin on Intiaan suoria lentoja Finnairilla ja näin myös meille aukeaa rannattomia näköaloja Intian markkinoilla.

Ei kommentteja: