perjantai 17. lokakuuta 2014

Välikysymys

Tänään jätettiin Stubbin hallitukselle kolmas välikysymys. Ekan teimme me perussuomalaiset , toisen keskusta ja vasemmistoliitto yhdessä ja tämän tänään jätetyn allekirjoittajina ovat perussuomalaisten ja keskustan kaikki kansanedustajat eli 73 kansanedustajaa. Mukana on ns. vanha oppositio, emme edes kysyneet näitä uudempia oppositiopuolueita vasemmistoliittoa ja vihreitä, tietänevätkö ne edes itsekään kaikinajoin ovatko hallituksessa vai oppositiossa. Varsinkin vihreät vasta nyt syksyllä hallituksesta lähteneinä ovat olleet hyväksymässä esimerkiksi kaikkia nyt ensi vuoden budjettiin laitettuja leikkauksia, joten miten he nyt voivat olla kerran jo hyväksymiään asioita vastustamassa.


Kysymys olisi haluttu lukea jo tänään. Se kuitenkin lykättiin ensi tiistaihin, koska ongelmalliseksi olisi tullut hallituksen vastaaminen välikysymykseen, joka määräaikaissäännösten mukaan olisi ollut viimeistään viikolla 44, koska hallitus ei olisi ehtinyt vastaamaan ensi viikon aikana ja sitten seuraava viikko on eduskunnan niin kutsuttu perunannostoloma. Siksi välikysymys luetaan ensi tiistaina, jolloin vastausaikaa siirtyy vielä seuraavan viikon alkuun joko tiistaihin 4. päivä tai keskiviikkoon 5. päivä.

Tällaista tämä politiikka joskus on. Tänäänkin näyteltiin vähän arvotonta näytelmää, kun perjantain istunnolla on aikaa vain puoli tuntia kello 13, koska suuri valiokunta alkaa klo 13.30. Istunnossa oli lähetekeskustelua varten juuri istunnon alussa äänestyksen jälkeen hyväksytty kiinteistöverolain tekninen muutos, jolla kirjattiin lakiin jäänyt virhe, josta kenelläkään ei pitäisi olla mitään puhumista, vaan se on hyväksyttävä yksimielisesti nyt kun lain hylkääminen ei onnistunut, vaikka hylkäysäänestyksessä koko oppositio olikin yhtenäinen. Taas oli äänestyksestä istunnon alussa poissa 24 edustajaa.
Heti seuraavassa äänestyksessä poissaolijoita oli enää 18, näin moni siis myöhästyi istunnon ensi minuutilta, vaikka kaikilla oli tiedossa, että istunnon alussa on äänestyksiä. Nythän hallitus-oppositiovoimasuhteiden käytyä aika tasapainoisiksi muutenkin pyritään äänestykset keskittämään perjantai-istuntojen alkuun. Kuitenkin edustajat puhua pölpöttivät yleisemmin kiinteistöverosta ja saivat sen aikaan, että istunto piti keskeyttää suuren valiokunnan kokouksen ajaksi ja istuntoa jatkettiin klo 15, jolloin loputkin puheenvuorojen pyytäjät olivat peruttaneet puheenvuoronsa ja istunto voitiin lopettaa toteamalla keskustelu päättyneeksi ja lakiehdotus lähetettiin valiokuntaan. Mitähän nämä istuntoa turhaan puheillaan pitkittäneet luulivat voittaneensa.
Muuten, välikysymys koskettelee nykyhetken kaikkein kipeintä valtiomme ongelmaa eli hallituksen talouspolitiikkaa ja Suomen talouden kehitystä.

Ei kommentteja: