torstai 6. marraskuuta 2014

Talvivaaran murheenkryyni

Talvivaara on päivän nimi!. Koko eduskunnan televisioitava ja jopa yli 300.000 katsojaa keräävä kyselytunti uhrattiin tälle ikävälle päivänpolttavalle asialle pääministerin ilmoituksen pohjalta. Niinpä meidänkin toinen hyvin ajankohtainen kysymys jäi seuraavalle viikolla, on kyllä silloinkin mitä ajankohtaisin.


Kajaanilainen Pentti Kettunen sai kunnia esittää kaksi ensimmäistä kysymystä ja vielä viimeisenkin kysymyksen, jossa kiitteli hallitusta Talvivaaran konkurssin ottamisesta vakavasti ja kaiken voitavansa tekemisestä. Kettunen kysyikin aluksi hyvin uhkaavan vakavan ympäristökatastrofin estämisestä ja miten hallitus aikoo estää Kainuuta uhkaavan työttömyyden räjähtämästä käsiin.


Pääministeri Stubb ja elinkeinoministeri Vapaavuori lupasivatkin Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamisen ympäristöä vaarantamatta, kiireellisten työllisyystoimien aloittamisen sekä kestävä että pitkäaikaisen omistajaratkaisun etsimisen. Toivoa ei siis ole menetetty, sillä edelleen kaivoksen maaperässä on 40 vuoden louhinnaksi riittävä nikkelivaranto.


Kyselytunti olikin täysin tavanomaisesta poikkeava, kukaan ei syytellyt toistaan, vaan yhdessä kannettiin ikävää uutista ja etsittiin pääsyä eteenpäin ja eliminoimaan mahdollisimman hyvin aiheutuvia ongelmia.


Kääntyisikö Talvivaaran murheenkryyni vielä kerran ilonaiheeksi. TV:ssä toimitusjohtaja Perä ainakin vakuutti kaivoksella olevan tekniikan hallinnassa ja rahoittajaa vain tarvittavan kannattavan toiminnan jatkamiseksi.

Ei kommentteja: