perjantai 7. marraskuuta 2014

Viikko vieri vinhaan

Eduskuntavaapaaviikon jälkeen käärittiin taas hihat oikein olan takaa ja eduskuntatyö pyöri vinhaa vauhtia niin, ettei perässä tahtonut pysyä. Maanatain maakuntapäivästä jo kerroin omassa blogissaan.


Tiistaina ja myös keskiviikkona ehdon kaiken keskellä myös lenkille, kun vielä oli siedettävät ilmatkin. Torstaiaamuna kello 7.45 alkava jumppa pitää myös kuulua päivä- ja viikko-ohjelmaan, samoin sitten sauna tilanteen mukaan. Meillähän on nyt eduskunnassa sekä vanha uima-altaan viereinen sauna kuin myös uusissa maanalaisten kuntosalien yhteydessä oleva sauna.


Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina olin vuorollani johtamassa puhetta, perjantain lyhyen mutta tärkeän istunnon hoiti tietysti puhemies Heinäluoma, joten sain olla äänestämässä välikysymyksestä ja häviämässä tosi niukasti vain kolmella äänellä 97 - 94.


Keskiviikon välikysymyskeskustelussa käytettiin runsaasti puheenvuoroja. Perussuomalaiset olivat eniten äänessä 43 puheella, seuraava kokoomus 40, josta tosin ministerit käyttivät 4. Keskustalla oli 38 ja muilla oppositiopuolueilla vasemmistoliitolla 9 ja vihreillä 8. vasenryhmä ja Hirvisaari puhuivat molemmat kerran, kd 5 ja rkp 2.


Perussuomalaisten ja keskustan yhteinen välikysymys koski hallituksen talouspolitiikkaa ja Suomen kehitystä. Välikysymyksen esittelypuheenvuorossa ryhmäjohtaja Jari Lindström joutui toteamaan hallituksen epäonnistuneen täysin talouspolitiikassan ja kolmessa päätavoitteessaan: työllisyysasteen nostamisessa 72 prosenttiin, työttömyyden alentamisessa viiteen prosenttiin, valtion velkaantumisen taittamisessa laskuun, kolmen A:n luottoluokituksen säilyttämisessä. Lohkaisipa puhuja jopa pääministerin tilanneen uuden selvityksen ruotsalaiselta poliitikolta, ei onneksi sentään Himaselta.


Ryhmäpuheenvuorossaan Jussi Niinistö puolestaan joutui toteamaan hyvinvointiyhteiskunnan pohjan olevan putoamassa, koska ei rahaa sosiaaliturvaan, ei terveydenhoitoon, ei uskottavaan puolustukseen eikä eläkkeisiin.


Keskiviikon aamupäivällä olin EVA:n eli elinkeinoelämän valtuuskunnan tilaaman analyysin julkistamistilaisuudessa. Aiheena Kasvun prosentit - näin korjaamme osinko- ja pääomaverotuksen. Laatijana on ollut oikeustieteen tohtori Janne Juusela. Kommentteja anoivat valtiovarainministeri Antti Rinne ja professori Vesa Puttonen. Monimutkaisessa verokäytännössä olisi todella paljon korjaamisen varaa.


Keskiviikon illansuussa välikysymyskeskustelun välipalana pääsin piipahtamaan eduskunnan kuvataidekerhon mukana yhden maailman kuuluisimman taiteilijan norjalaisen Edvard Munchin näyttelyyn Didrichsenin taidemuseossa kovien turvatarkastusten takana, onhan Munchin arvokkaita teoksia usein varastettu. Näyttely on todella vaikuttava, vaikka itse taiteilija oppaan kertomuksen mukaisesti olikin aika vaikea ihminen, mutta käden jälki sitäkin taidokkaampaa.


Torstaina sitten oli vaikuttava pääministerin ilmoitus Talvivaaran konkurssista täyttäen koko kyselytunnin. Aamulla olimme kuten edellisvuosinakin varapuhemies Ravin kanssa Metsäpäivien avajaisissa kuuntelemassa mm. uuden maa- ja metsätalousministerin Petteri Orpon juhlapuhetta. Kommenttipuheenvuoron käyttivät meppi Heidi Hautala ja UPM:n johtaja Stefan Sundman. Päivät oli jo järjestyksessään 86. 


Jotta silleen!

Ei kommentteja: