lauantai 27. joulukuuta 2014

Ilkka Suominen puhui viisaita

Vain neljä vuotta on vanhempi monipuolisen politiikon ja myös teollisuusmiehen elämäntyön tehnyt Ilkka Suominen, jonka miellyttävä haastattelu näytettiin Tapantin päivän iltauutisten jälkeen ja jonka ilokseni ja vähän vahingossakin tulin katsoneeksi ennakolta lainkaan ohjelmatarjontaan katsomatta.


Meidän Satakunnasta Nakkilasta teollisuussuvusta lähteneenä hän tosin nyt asuu Helsingissä. Juteltiin muuten asumispaikasta juuri itsenäisyyspäivän vastaanotolla hänen kanssaan.


Hän kertoi kokoomuksen kujanjuoksusta Kekkosen aikana ja lopulta hallitukseen pääsystä vuoden 1987 vaalien jälkeen. Samassa hallituksessa ja jo sitä edeltäneessäkin oli mukana myös Suomen Maaseudun Puolue (SMP), eli heti Kekkosen kauden päätyttyä. Samoja aikoja muistan hyvin ja olen myös siis niitä kokenut kansanedustajana.


Erityisesti painui mieleen, mitä Ilkka puhui puhemiehenä olostaan. Siihen voi täysin rinnoin yhtyä. Sen hienompaa tehtävää Suomesta tuskin löytyy. Erinomaisen hyvä virkamieskunta on antamassa apua ja eduskunta on aina eduskunta, maamme johtava ja päättävä laitos, jonka johdossa on puhemies ja siinä samalla koko puhemiehistö. Voiko sen parempaa tehtävää tasavallastamme löytää.


Syystäkin Ilkka Suominen oli tyytyväinen uraansa, 12 vuotta kokoomuksen puheenjohtajana, yhden kauden ministerinä ja sen jälkeen puhemiehenä. Ja vielä Brysselissäkin viisivuotiskauden meppina. Välillä Alkon pääjohtajana ja eduskuntakausien välissä oman kotitehtaan johtajana. Ja kaiken huippuna Suomiset ovat rahoittaneet aika pitkälle Nakkilan nykyisen kirkon rakentamisen. On kirkon juurella jopa enoni Kauko Räikkeen tekemä vaikuttava sankaripatsas kolme enkeliä.


Tuli vaan mieleen, miten erilaisista lähtökohdista niin SMP kuin nyt perussuomalaiset ovat lähteneet kuten itsekin. Ei ole ollut ketään tukijoita, itse on saanut repiä sen mitä on irti saanut vaalimainonnan rahoittamiseksi. Ns. vanhat puolueet ovat aina saaneet rahoituksen niin kuin Ilkka Suominenkin rehellisesti totesi, kokoomus työnantajapiireiltä, vasemmistopuolueet ammattiyhdistysliikkeeltä ja keskusta tuottajajärjestöiltä. Mutta niinpä me olemmekin täysin erilaisia, kenestäkään riippumattomia, joten voimme vapaasti ja rehellisesti puolustaa yksin Suomen kansan parasta. Olisi tämä äänestäjienkin hyvä tietää ja muistaa!

Ei kommentteja: