lauantai 27. joulukuuta 2014

Lyhytproosaa ja Keihästäkin


On tämä joulunaika erikoista, pyhät seuraavat toisiaan niin, ettei tahdo pyhää ja arkea toisistaan erottaa. Tänäänkin lauantai osui tapaninpäivän ja sunnuntain väliin ja taas ensi viikolla on uudenvuodenpäivä ja seuraavalla viikolla loppiainen, molemmat keskellä viikkoa.
 
Pakkanenkin pysyttelee yli 10 asteessa, hiihtämässä sentään toista kertaa kävin, vaikka liikuntakeskuksen kuntoradalla Kankaanpään Urheilijoiden hiihtäjien talkootraktorimiehet ajoivat reitille lunta hyväksi latupohjaksi, kunhan se latukoneella saadaan ensin tasoitettua, nyt ei ennen sitä ole baanalle menemistä ainakaan suksilla.
 
Radiosta tuli mielenkiintoinen muisteluhaastattelu Keihäsmatkojen perustajasta Kalevi Keihäsestä ja hänen värikkäästä elämästään Arto Terosen ja Jouko Vuolleen toimesta. Olen ostanut  heidän kaksi ensimmäistä teostaan Kiveen hakatuista eli kuolleista urheilusankareista: Urheilusankaruuden jäljillä, kiveen hakatut 2009, Suomalaisia urheilijakohtaloita. kiveen hakatut 2010. Kolmannenkin kirjan he ovat tehneet urheilijoista, joiden haudoilla ovat näitä poisnukkuneita muistelleet. Sen jälkeen myös  heidän käsialaansa on kirja taiteilijoiden kukkulalla olevista ja muutama elämäkertakin. Koskettavia kirjoja ainakin nämä kaksi ensimmäistä lukemaani, monia urheilijakohtaloita tulee elävästi esiin ja tallennettua.

Muuten jonkin kerran olen nähnyt Kalevi Keihäsen chinchillaturkissaan, kun hän kävi eduskunnan lehterillä kuuntellemassa konkurssin jo tehtyään ollessani eduskunnassa vuodesta 1979 lähtien. Myös hänen perustamassaan lomakylässä Kihniön Pyhäniemessä tuli niinä vuosina käytyä, oli jokin SMP:n puolueen paikalliskokouskin siellä, olihan Kihniö silloin Satakunnan vaalipiiriä ja sieltä tuli ensimmäisen kerran kansanedustajaksi Lea Mäkipää vuonna 1983.
 
Itse sain loppuun Veikko Huovisen lyhyistä erikoisista kootun kirjan  Bakulainen pahvala, 403 sivua, vuodelta 2005. Kirjan on ilman sisällysluetteloa ja moni jutuista olin jo ennestäänkin lukennut, kun niitä on painettu Huovisen pienoistuotannosta koottuun kirjaan ja hyllystäni löytyvään Vapaita suhteita vuodelta 1974. Siihen koottiin valitut erikoiset kuudesta aikaisemmasta kirjasta. Mutta näin vaan menekkiä omaavan kirjailijan tuotantoa voidaan aina uudestaan julkaista, tosin tässä viimeisessä eivät ehkä kaikki nämä lyhytproosan jutut olisi ansainneet välttämättä uudelleen julkaisua, vähän siis epätasainen on koko koostumus, mutta tietysti kyllä lukemisen väärttiä kuitenkin.

Ei kommentteja: