perjantai 20. helmikuuta 2015

Hallitusta kaatamaan 22. kerran

Tänään taas äänestämme - nyt jo 22. kerran - hallituksen luottamuksesta. Meitä oppositiossa on 98 kansanedustajaa, joten aika kireä on äänestys ja jos kaikki opposition kansanedustajat olisivat paikalla, voisi hallitus jopa kaatua. Yleensä vähintäin kymmenen kansanedustajaa on poissa, saas nähdä montako on tänään?


Kaikkien oppositiopuolueiden yhteinen välikysymys aiheutui parast´aikaa eduskuntakäsittelyssä olevasta 260 miljoonan leikkausesityksestä keskiasteen koulutukselta. Niinpä välikysymyskeskustelussa kysyttiinkin aiheellisesti, onko lakiesityksessä kyse rakennemuutoksesta, jota ministeri Krista Kiuru yritti korostaa vain leikkauksesta ja jättisäästöpaketista, jona puolestaan oppositio piti leikkauspakettia.


Keskustelussa käytettiin aikaa seitsemän tuntia, josta viimeiset kolme tuntia olin puikoissa. Puheenvuoroja kertyi yhteensä 158: keskusta 41, sdp 332, PS 30, kokoomus 23, vasemmistoliitto 13, vihreät 7, rkp 6, kd 2, samoin vasenryhmä ja muutos11.


Kun alun debatissa oli jo peräti 115 minuutin puheenvuoroa, ei ihme, että puhujalistalla jopa kahdesti jouduin huutamaan peräkkäin viisi nimeä, jotka eivät olleet paikalla. Yhdellä puhujalla oli jopa syntymäpäivä, joten sain onnitella häntä.


Suurena kysymyksenä opposition puhujilla oli, minkä kriteereiden mukaan kouluille annetaan toimintalupa, kun sitä kaikkien on nyt pyydettävä.


Kimmo Kivelä kaipaili entisen kauan kestäneen tasa-arvon tuoneen suomalaisen Cygnaeuksen aloittaman hyviä tuloksia tuottaneen koulutusihmeen perään kysymällä, onko nyt edessä mieron tie vai tiedon ja sivistyksen tie?


Illan keskustelun aikaan rupesi kuulumaan kummallista kolinaa, luulimme jo, ovatko tulevan eduskuntatalon  korjauksen remonttimiehet jo tulleet asialle, mutta äänet paljastuivatkin kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan ilotulitusääniksi. Kiinalaiset terrakottasotamiehethän ovat jo jonkin aikaa kansoittaneet Paasikiven aukiota.


Äänin 98-87-poissa 14 hallitus sitten kuitenkin taas kerran sai luottamuksensa. Hallituspuolueiden edustajista vain 3 oli poissa, meiltä oppositiosta peräti 11, perussuomalasistakin kolme, tosin kaikilla pätevä este, sairaus ja ETYJ:n tarkkailutehtävät.

Ei kommentteja: