sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Viisautta kahmalokaupalla

Varsinaisen päivittäisen eduskuntatyö lomaan tämän viikkoisen välikysymyksenkin lisäksi mahtui joka päivälle myös ylimääräistä ohjelmaa, jota riittäisi millä mitalla vaan, ellei rankalla kädellä joutuisi sitä rajoittamaan juuri täysistuntojen vuoksi, koska puhemiehet eivät voi olla poissa istunnoista niin kuin muut kansanedustajat. Meillä on omat puheenjohtamisvuoromme eikä koskaan voi etukäteen tietää, kuinka pitkiksi istunnot venyvät.


Keskiviikon aamun rakennustoimikunnan jälkeen pääsi mukaan Kunnallisalan Kehittämissäätiön seminaariin, jossa kolmekin ministeriä olivat alustajina. Kahta ehdin kuulemaan. Krista Kiuru kertoi toisen asteen koulutuksesta nipistetyn 260 miljoonaa, mutta silti aiheena oli Sivistystä kaikille - koulujärjestelmä remonttiin. Uskokoon kuka uskoo, että moisilla säästöillä voitaisiin saada jotain parannusta koulujemme tilaan ja opettamiseen. Ministeri Paula Risikko puhui tulevaisuuden kunnasta - lilliputti vai mammutti. Molempia tarvitaan jatkossakin.


Torstaina aamulla perustuslakivaliokunnan toimeikkaan puheenjohtajan johdolla oli kansanlaisinfossa  Sosten tiedotustilaisuus. Vaikka Johannes Koskinen on demari ja nimityskin viittaa vähän samaan suuntaan, kyseessä on kuitenkin puolueeton Suomen sosiaali ja terveys ry, valtakunnallinen kattojärjestö alan 250 järjestölle ja yhteisölle. Esillä oli järjestön tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle. Ryhmäkokousten jälkeen ennen televisoitavaa kyselytuntia edustaja Tossavainen kaikkien puolueiden edustajien kanssa jätti kirjelmän kansanedustajien aloitteiden painoarvon vahvistamisesta eduskuntatyössä.


Perjantaiaamuna Vanhustyön keskusliitto ja vakuutusyhtiö Ilmarinen järjestivät pirteän seminaarin ikääntymisestä. Tutkimus oli tehty 80-vuotiaista eläkeläisistä otsakkeella 15 vuotta eläkkeellä, kuitenkin monet samanikäiset olivat nauttineet eläkeläispäivistä jo 20 vuottakin.  Haastatteluihin vastasi tosin vain 52% tavoitetuista, jotka ilmeisesti olivat hyväkuntoisempia, koska kyselyn tulokset olivat kovin positiivisia. Valtaosa oli elämäänsä tyytyväisiä, aktiivisia, säästäväisiä, eläkkeellään hyvin toimeentulevia eivätkä tunteneet edes yksinäisyyttä. Perhesuhteet koettiin tärkeiksi. Naiset olivat vielä miehiäkin tyytyväisempiä.

Ei kommentteja: