keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Monenmoista loppurutistusta

Enää runsas viikko eduskuntatyötä ja kaikki kasautuu viimeisiin päiviin. Niinpä pari kiistanalaista hallituksen esitystä on tullut valiokunnan kautta istuntosaliin, joita molempia ainakin suurimmat oppositiopuolueet vastustavat. Toinen on energiapuun tukea koskeva uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttaminen.


Toinen on kalastuslaki, joka uudistetaan 33 vuoden jälkeen. Olin muuten edellisenkin kalastuslain valmistuessa vuonna 1982 kansanedustajana. Uudistuksessa on myös hyviä puolia kun kalastonhoitomaksua ei peritä alle 18-vuotiailta eikä 65 vuotta täyttäneiltä. Moitittavaa on kalastuskunnilta vietävä hallinnointi kolmelle ELY-keskukselle, vaikka juuri paikallistasolla tunnetaan asiat paremmin. Myös on pelättävissä, että kalastusseurat jäävät osattomiksi lupamaksutuloista, jolloin myös kalavesien istutukset ja hoitaminen huononevat.


Kalastuslaista käytettiin tänään 69 puheenvuoroa, eniten oli äänessä keskusta 20 kertaa, perussuomalaiset 13, kokoomus 10, demarit 9, vihreät 8, vasemmistoliitto 7, vasenryhmä 2 ja rkp 1. Vasenryhmän kaikki puheenvuorot käytti edustaja Jari Myllykoski ja yhtä monta eli siis  7 puhetta piti myös demarien Kari Rajamäki. Kokoomuksen puheista kolme oli esityksen antaneen ministeri Petteri Orpon puheenvuoroja.


Paikallisradiotoimijat kävivät myös tuomassa huolensa meille päättäjille, kun hyvin alkaneet paikallisradiot on ajettu ahdinkoon ja ylikansalliset koko maahan levittäytyneet radiot ovat vallannet virkamiesten hyvällä avustuksella ylivoimaisen aseman. Niinpä aitoja ja suomalaisia todella paikallisia radioasemia on enää kymmenkunta ja niistäkin monet toimivat vain 3 kuukauden pituisilla toimiluvilla. Onko tälläkin alalla maassamme saanut vallan ne, jotka parhaiten kykenevät maasuttamaan. Tuntuukin ihmeeltä asioihin perehtyneenä, että miten maatamme voidaan pitää yhtenä vähiten korruptoimattomimpana muihin verrattuna?

Ei kommentteja: