tiistai 10. maaliskuuta 2015

Ruotsin kielen vapaaehtoisuus mynkään

Kansalaisaloitteen Ruotisin kielen saamiseksi valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla käsittely sivistysvaliokunnassa jäi melkein viime tippaan, mutta patistelujen jälkeen valiokunnan oli lopulta valmistettava mietintö eduskuntakäsittelyä varten.


Meistä istuvista kansanedustajista puolet eli 99 oli vaalikoneissa vastannut olevansa pakkoruotsin vastustajia, äänestyksessä sen poistamisesta tuli kuitenkin vain 48 ääntä, vastaan oli 134, yksi tyhjä ja poissa 16. Näin siis voi sanoa, että viitisen kymmentä kansanedustajaa äänesti vastoin lupaustaan ja ilmeisesti monet myös vastoin tahtoaan ryhmäkurin pelottamina, vaikkei kyseessä ollutkaan hallituksen esitys vaan kansalaisaloite.


Suurten  hallituspuolueiden kansanedustajat näyttävät nöyrästi menevän ryhmän mukana. Kokoomuslaisista 20 ilmoitti vaalikoneessa vastustavansa pakkoruotsia, vain yksi Kalle Jokinen uskalsi äänestää vakaumuksensa puolesta, poissa oli eli äänestämättä jätti kolme, jotka sitten olivat seuraavassa  ponsilausumaäänestyksessä kyllä mukana. Demareista 13 oli vaalikonevastustajia, 3 uskalsi vastustaa loppuun asti.


Me perussuomalaiset olimme ryhdikkäästi kaikki pakkoruotisin vastustajia, sehän ei silti estäisi ruotsinkielen opiskelua. Keskustasta löytyi seitsemän vastustajaa, vaalikoneessa heitä oli vielä 17.
Jari Myllykoski oli ainoa ryhdikäs vasemmistoliittolainen, vaalikoneessa heitä oli vielä kuusi. Lisäksi vastaan olivat vasenryhmän Markus Mustajärvi ja ainoana vihreänä Osmo Soininvaara, vaikka heitäkin oli vaalikoneessa kolme.


Näin siis äänestyksessä kävi vaikka 3/4 eli 75% kansalaisista haluaisi Ruotisin kielen valinnaiseksi pois pakkokielen asemasta. Onhan sitä maailmanlaajuisesti paljon tärkeämpiäkin kieliä ensimmäisenä vieraana kielenä luettavaksi.


Sen sijaan ponsilausuma - monen omiatuntoja vaientaakseen - meni läpi äänin 93 puolesta, vastaan 89, poissa 17. Näin eduskunta kehotti hallitusta selvittämään lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.


Yleensä hallitukselle asetetut kehotukset ponsilausuminen kautta eivät juuri johda mihinkään, pitää toivoa, että seuraava hallitus ottaa tästä ja yleisestä kansalaismielipiteestä onkeensa ja ryhtyy tarvittaviin toimiin pakkoruotsista pääsemiseksi.

Ei kommentteja: