lauantai 14. maaliskuuta 2015

Ennennäkemättömiä näytelmiä

Tämä viimeinen varsinainen eduskunnan puheita sisältänyt istuntopäivä oli todella farssi sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen huipensi kolme kertaa puhunut ja viimeisessä puheenvuorossaan yli puoli tuntia puhunut Anna Kontula, joka puhui paperittomien eli oikeammalla nimityksellä laittomien maahanmuuttajien lailla turvattavien terveydenhoitopalveluiden saamisesta, jota ei ehditä käsitellä loppuun ja se näin ollen raukeaa. Jo nykyisin kaikki raskaana olevat ja vakavat sairaudet hoidetaan, mutta lain voimaantultua se olisi ollut melkoinen houkutus esim. itärajan takana sairastaville tulla tänne ilmaiseen hoitoon meidän sairaittemme hoidon kustannuksella.


Herrasmiessopimuksella on sovittu tämän istuntokauden viimeisten kuukausien ajaksi, että puheenvuorot saavat kestää korkeintaan 5 minuuttia, mutta siitä huolimatta kansanedustajan puheoikeus perustuslain mukaan on rajoittamaton, joten en puhetta johtaessani voinut muuta kuin ilmoittaa 20 minuutin kohdalla kuluneesta ajasta ja antaa puheen jatkua!




Muutenkin tämä päivä oli oikein malliesimerkki johtavien hallituspuolueiden epäsovusta. Kokoomus on opposition mukana opintotukilain kaatamisessa 5000 ylioppilaan mielenosoituksen pelottamina. Demarit puolestaan tulevan opposition mukaan kaatamaan keskiasteen koulutuksen rahoituslaki, kun oppositio onnistui jo valiokunnassa kaatamaan samaan lakipakettiin liittyvän järjestämisoikeuslain.


Oikeusministeri Henriksson on vetänyt eduskunnan suurella enemmistöllä hyväksymän lain saamelaiskäräjistä pois ja nyt sama kohtalo odottaa huomenna alkuperäiskansoja koskevaa Ilo-sopimusta, joka jätettäneen lepäämään ja kansainvälisenä lakina se ei raukea eduskuntakauden lopussa niin kuin omat käsittelemättä jäävät niin hallituksen kuin meidän edustajienkin lakiehdotuksemme. l

Ei kommentteja: