keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Kansa ratkaisee

Tuntuu siltä, etteivät mahtipuolueet paljon kuuntele kansan mieltä. Tämä näkyi taas kerran selvästi, kun porin apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen oli kutsunut Satakunnan poliittisten puolueiden piirijärjestöjen johtoa koolle ja käytiin läpi mahdollista piirin Sote-valmistelusta vastaavaa työryhmää.

Sote tietysti on kuntien vastuulla. Jos ryhmä koostetaan kuntien puheenjohtajistosta ja kuntajohtajista, tulee siitä hyvin yksipuolinen, lähinnä vain kolmen puolueen keskustan, demarien ja kokoomuksen edustajia. Meiltä Pohjois-Satakunnasta  sentään saataisiin joukkoon kaksi perussuomalaista Honkajoelta ja Kankaanpäästä. Kaikki muut puolueet jäisivät  edustajitta. Moniarvoisuuden nimissä joukossa olisi kuitenkin oltava kaikkienkin piirin alueella toimivien eduskuntapuolueiden edustus.

On aika surkuhupaisaa, ettei esimerkiksi juuri käytyjen eduskuntavaalien tuloksella ole suurtakaan merkitystä piiritasolla. Nousihan perussuomalaiset neljän vuoden takaiselta toiselta sijalta reippaasti ykköseksi ohi demarien äänin 30.180 ja 26.963. Kuntavaalit ratkaisevat piirikohtaiset paikkajaot ja meillä on aina pienempi kannatus niissä vaaleissa, koska ne ovat paikkakuntakohtaiset ja ehdokasmäärät ja henkilöiden tunnettavuus ovat ratkaisevia. Ja meillä vasta nousevana puolueena ei tietenkään voi joka paikkakunnalla olla tunnettuja suuria äänimääriä kerääviä ehdokkaita. Mutta eduskuntavaaleissa kansa taas kerran näytti kyntensä nostaessaan perussuomalaiset Satakunnan selvästi ykköseksi ja koko maassakin eduskuntapaikoissa edelliskauden kolmannelta sijalta kakkoseksi ja sitä latua vastuuta kantavaksi hallituspuolueeksi.

Ei kommentteja: