lauantai 29. elokuuta 2015

Evakkotieltä nyt lopulliselle kotitielle

Tänään saimme olla 85-vuotiaan Kirvun Mertjärveltä syntyisin olleen perheenäidin ja maatalon emännän siunaustilaisuudessa. Hänen kahdella lapsellaan on neljä lastenlasta ja heillä edelleen neljä lastenlastenlasta.

Oheisen laulun Laps olen kauniin köyhän Karjalan esitti muistotilaisuudessa kanttori Marita Raikaslehto. Lauloimme myös poisnukkuneen lempivirsiä, esim. Sortavalasta kotoisin olevan sävelmän Koska valaissee kointähtönen ja toisenkin samoin myös Siionin virsissä olevan Maat, metsät hiljenneinä kiittävät Jumalaa.

Siunauspuheessani sain lainata myös heimoveljemme Lydia Koidulan ihanaa runoa Äidin sydän: Muut korvas aika minkä vei - sydäntä äidin konsaan ei. Samoin Aaro Hellaakosken runoa: Sota, julmasti leikkasit./ Mutta paljosta puhdistit,/ riisuit sieluni paljaammaksi-/ aivanko alastomaksi?

Vainajamme joutui perheensä kanssa evakkotielle nuorena alle rippikouluiän, ja niin sieluun jäi lähtemättömät jäljet koko elämän ajaksi. Nöyrän kulkijan matka on nyt päättynyt hyvin, niin kuin virressäkin veisasimme: "Et Herra väsy auttamaan" ja "On turva lapsellasi vain laupeudessasi. Näin sulje minut helmaasi."

Olen saanut toimia perheen mukana iloissa ja suruissa, siunannut sekä sodan käyneen puolison että 48-vuotiaana kuolleen pojan ja olla kastamassa esimerkiksi pojan kaksoistyttäret.

Lämpimät ja kiitolliset muistot jäivät elämään mielissämme voimakasta kieltään!
Näytä lisää
Raita Karpo - Laps olen Karjalan (1977) Sävel ja sanat: Aili Runne Levytetty: 1977 Anna Mutanen levytti tämän laulun ensimmäisenä vuonna 1965 ja sen jälkeen

Ei kommentteja: