lauantai 1. elokuuta 2015

Veropakolaisuus suitsittava

Nyt ollaan asian ytimessä, kun yhä enenemässä määrin puhutaan veropakolaisuudesta. Tänään JärviRadiossa saimme keskustella näistä asioista Metso Oy:n talouspäällikön Reijo Kostiaisen ja meppi Sirpa Pietikäisen kanssa. Yhteinen vahva mielipiteemme oli ja on, että tälle laajalle levinneelle ns. verokeinottelulle tulee saada loppu. Näennäisesti laillisuuden varjolla tehdään monia toimia mahdollisimman pienen verotuksen aikaansaamiseksi omalle kohdalle.

Yrityksillä on konserniverotuksen kautta siirtää agressiivisella verosuunnittelulla rahoitusyhtiöiden kautta esim. Belgiaan, Luxenburgiin tai Hollantiin oman maan verottajan ulottumattomiin. Facebook-sivullani jopa kerrottiin Tampereen yliopistossa annattavan opetusta voittojen kierrättämisestä veroparatiisien kautta.

Viime päivinä on taas puhuttu paljon eläkeläisten veropakolaisuudesta Portugaliin, kun kolmen suuren pörssiyhtiön vuorineuvokset ovat siirtäneet kotipaikkansa sinne ja saavat halutessaan 400 000 - 600 000 euron vuosittaiset eläkkeensä verottomina. Onneksi pääministeri Juha Sipilä tänään anoi lausunnon, että asiaan puututaan ja Portugalin kanssa neuvotellaan niin, että Suomi saa asiaan kuuluvat verotulot, jos ei muuten, niin sanomalla nykyisen 1970-luvulla solmitun verosopimuksen irti.

Näillä ns. verokeinotteluilla valtio menettää miljardiluokan verotuloja. Harmaa talous oli asia erikseen, siinä eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan liikkuu vuosittain 10-14 miljardia euroa ja verotappiot ovat myös miljardiluokkaan.

Kaikki nämä yhteenlaskettuna ja tuloutettuna valtion kassaan poistaisivat kestävyysvajeemme ja voisimme turvallisesti kehittää myös kaikkia tarpeellisia sosiaalipalveluitamme. Myös puuttumalla ylisuuriin johtajien ryöstöpalkkioihin saisimme yhteiskuntaan yhteishenkeä ja siten myös perin tarpeellisen yhteiskuntasopimuksen, jonka tulisi kohdella kaikkia osapuolia tasapuolisesti.

Ei kommentteja: