perjantai 25. syyskuuta 2015

Harmaa talous kuriin

Harmaa talous on piikki kaikkien meidän veronmaksajien lihassa. Varsinkin ulkomaiden kautta kierrätetyt yritystulot herättävät ansaittua arvostelua. Ne ovat kaiken lisäksi miljardiluokkaa.

Paheksuntaa herättää myös valtiovarainministeriön hanke armahtaa näitä varojaan ulkomaiden kautta kierrättäneitä, jos he verorikolliset ilmoittavat varansa, niin saavat vapautuksen rangaistuksista ja veromaksukin pienennetään. Näin arvioidaan saatavan 2-300 miljoonaa lisäverotuloja, kun saatavissa olisi miljardeja ilman helpotuksia. Sillä esimerkiksi Sveitsi on luvannut ryhtyvänsä ilmoittamaan maahansa sijoitettuja ulkomaisia varoja, joten ne olisivat tulossa tietoon ilman veronkiertäjien omiakin tunnustuksia. Veropetoksen maksimirangaistus muuten on jopa 4 vuotta. Näin siis eri verorikollisia kohdellaan eriarvoisesti.

Kaiken lisäksi meillä jo tänä päivänä on lainsäädännössämme veronkiertopykälät, joiden avulla voidaan periä ulkomaille sijoitettujen veronkiertoyhtiöiden kautta siirrettyjä varoja. Lisäksi voitaisiin säätää laki ulkomaille sijoitettujen rahojen ilmoitusvelvollisuudesta. Näin saataisiin miljardiluokan lisätulot alijäämäisten budjettiemme katteeksi. Miksei toimeen tartuta?

Kokonaan toinen ja samoin tuomittava juttu on Portugaliin eläkeläisinä muuttaneiden verotus, joka Portugalin kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta on täysin verotonta. Viimeksihän kolme suureläkeläistä, joukossa kaksi vuorinneuvosta, ovat muuttaneet Portugaliin. Sopimus pitäisi pikaisesti lopettaa. Näistä veropakolaisista on tänään ilmestyneessä Apu-lehdessä artikkeli, suureläkeläiset eivät kehdanneet antaa mitään lausuntoa.

Ei kommentteja: