torstai 24. syyskuuta 2015

Kunniakansalaistemme asialla

Nelivuotiskauden viimeinen kokous pidettiin Rintamaveteraaniasian neuvottelukunnalla juhlallisissa merkeissä Säätytalolla. Mukana ovat kaikkien veteraanijärjestöjen puheenjohtajat ja eduskuntapuolueiden edustajat ja valtiokonttorin edustajia.

Tarkasteltiin yhteenvetona, mitä edistysaskeleita toimikautena 2012-2015 on saatu veteraanien asioissa. Vaikka eteenpäinmeno on tuntunut lyhyiltä kukonaskelilta, niin silti löytyi monenlaistakin aikakirjoihin vietävää.

Veteraanilisän tasokorotus 50 €urosta 100 €uroon tapahtui 1.1.2013.

Kuntoutusmääräraha veteraania kohden on noussut noin 400€.

Kotiin saatavat palvelut ovat vakiintuneet osaksi kuntoutusta.

Sotainvalidien osalta pitkäaikaisen laitoshoidon %-raja on laskenut 20% ja kunnallisten avopalveluiden raja 15%:iin 1.7.2015.

Kunnat ovat saaneet oikeuden tietää kuntansa rintamalisän saajien tiedot, jotta palveluita voidaan ohjata kaikille veteraaneille.

Lisäksi kuntoutusohjeistusta on tehty joustavammaksi ja valtiokonttorin tuki sairas- ja veljeskodeille on mahdollistettu ja Askelmerkit arjessa-kuntoutuksen kehittämishanke aloitettu.

Paljon olisi edelleen parantamista ja rintamaveteraanien ja sotainvalidien rivit harvenevat kovaa vauhtia. Siksi ei enää saisi viivytellä veteraanien asioiden hoitamisessa.

Yksi räikeimmistä epäkohdista on 10% sotainvalidien väliinputoaminen niin sotainvalidien etuisuuksista kuin myös rintamaveteraanien saamista palveluista ja heitä on 600 henkeä. Mainitsin tästä tänään myös sosiaaliministeri Hanna Mäntylälle ja hän vakuutti tietävänsä asian. Toivottavasti tämä epäkohta saadaan poistetuksi.

Ei kommentteja: