sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Lakkopäivä voidaan vielä välttää


Soini vetoaa EK:n ja SAK:n "herroihin": Takaisin neuvottelupöytään!

Sunnuntai 13.9.2015 klo 12.42


Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini usuttaa EK:ta ja SAK:ta palaamaan neuvottelupöytään ja tekemään hallitukselle ehdotuksen, josta se ei voi kieltäytyä.
- EK:n ja SAK:n hyväpalkkaiset herrat voivat ratkaista tämän tilanteen, Timo Soini muistuttaa.
- EK:n ja SAK:n hyväpalkkaiset herrat voivat ratkaista tämän tilanteen, Timo Soini muistuttaa. (JENNI GÄSTGIVAR)

Soini otti hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tulehtuneisiin väleihin kantaa sunnuntaina tiedotteella.

- Perjantaina liikenne pysäytetään, satamat suljetaan ja tehtaiden savut katkaistaan. Kohde on hallitus, vaikka vastuu on yhteinen. Hallitus ei ole tuhoamassa sopimusyhteiskuntaa. Hallitus haki sopua kahteen kertaan, Soini perustelee.

Soinin mukaan Akava ja STTK olivat halukkaita yhteiskuntasopimukseen, sen sijaan SAK ei. Myös EK "töröttää passiivisena sivusta".

- Minä en kaipaa syyllistä vaan työtä ja talouskasvua. Tämän pitää olla kaikkien tavoite. Kaksi viimeistä vaalikautta on tuhrittu, kun hallitukset ovat sivusta seuranneet Etelärannan ja Hakaniemen nokittelua, poikkeuksena eläkeratkaisu, joka oli kelpo saavutus, Soini toteaa.

Hänen mukaansa hallituksen oli toimittava, kun neuvottelukumppania ei löytynyt.

- Emme kestä nykyistä konkurssimäärää, työttömyyden kasvua ja irtisanomisia. Luottamus on palautettava. Nykyiset työpaikat on säilytettävä ja luotava edellytykset uusien syntymiselle.

Yhteiskuntasopimus olisi mahdollistanut kustannuskilpailukyvyn korjaukset toimialoittain räätälöiden, oikeudenmukaisemmin eri työntekijäryhmiä kohdellen.
Soini penää nyt ratkaisua tilanteeseen sekä EK:n ja SAK:n johdolta että jäseniltä.

- EK:n ja SAK:n hyväpalkkaiset herrat voivat ratkaista tämän tilanteen. EK:n ja SAK:n jäsenet, käyttäkää vaikutusvaltaanne, jotta edusmiehenne menevät neuvottelupöytään, se päätös tehdään järjestöissä - ei hallituksessa.
 
Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, ettei yhteiskuntasopimuksesta enää käynnistetä neuvotteluita. Soinin mukaan hallitus on kuitenkin valmis hyväksymään ratkaisun, jolla Suomen kustannuskilpailukyky saadaan raiteilleen.

- Vaihtoehto pöytään ja sellainen ratkaisu aikaan, josta hallitus ei voi kieltäytyä. Tämä on se keino, jolla kykenemättömyyttä sopuun ei maksateta matalapalkkaisilla naisilla, prosessiteollisuuden vuorotyöntekijöillä sekä poliiseilla ja palomiehillä, Soini vetoaa.

Ei kommentteja: