sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Keskustelua riittää - aiheesta kylläkin

Sunnuntain satoa: mukana Kankaanpään toiseksi vanhimman asukkaan viimeisellä matkalla. On muuten ihmeellistä, että kaksi vanhinta ovat olleet miehiä ja nyt he ovat saaneet kutsun viimeiseen iltahuutoon lyhyin väliajoin. Tämän jälkeen vanhimmat ovat ilmeisesti naisia, kaksi on täyttänyt sata vuotta, tänään haudan lepoon saatettu veteraani oli 102 vuotias ja eilen pois nukkunut 104 vuotias. Paljon oli saattoväkeä ja myös sodanaikaisen joukko-osaston JR 56 killan edustajat. Runsaasti myös muistopuheita ja kiitollisuus sävytti kaikkien mieltä todella toimeliaan ja lämpimän ihmisen poismenon johdosta.

Illalla huomisen hallituksen kokouksen valmistava ryhmäkokous, jossa siinäkin riitti asiaa. Onhan uuden kaupunginjohtajan hakuaika päättynyt ja valintaprosessi on valmistelun alaisena. Samoin Lohikon palvelutalo on ikääntymisen vuoksi tiensä päässä ja yksimielisesti olemme tekemässä uutta vanhusten palvelutaloa keskustaan uuteen kortteliin, jonne pyritään saamaan monipuolisesti eri toimijoita ja rakennuksia. Palvelutalon toiminnat hoidetaan omana eli PoSan järjestäminä.

Monet muutkin asiat puhuttivat, kaava-alueen läheisyyteen suunniteltu turpeenottoaluekin vähän ihmetytti.

Kerroimme myös saamaamme tylyä vastausta ministeriössä STM:n virkamieheltä generaattorihapen saamisesta hyväksytyksi lääkehapeksi sairaaloissa. Vaikka esitimme EU-direktiivin farmakopean ohjeiden mukaisesti, että sairaala-apteekkien valmistamille lääkkeille ei tarvita GMP-selvitystä, niin Fimea vaatii sitä perustellen sitä sillä, että vaikka yksityiselle henkilölle tuotettu happi on luvallista, niin sairaalassa samalla tavalla tuotettu happi vaatii tämän GMP-luvan, koska happea tuotetaan useammalle henkilölle.

Näitä Fimean vaatimuksia on aina tullut uusia, kun edelliset on kumottu, kuten että jokaisen lääkärin on erikseen hyväksyttävä tämä valmistus. Ei voi muuta kuin ihmetellä Fimeaa, jonka menettelyn takia Suomen sairaalalaitos on viimeisen kymmenen vuoden ja viivytystaistelun vuoksi menettänyt puoli miljardia, sillä generaattorihappi on kymmenkertaisesti halvempaa kuin maailman kalleinta happea myyvien Agan ja Voikosken happi.

Ei kommentteja: