maanantai 2. marraskuuta 2015

Verokeinottelu kuriin kansainvälisiltäkin kentiltä

http://www.jarviradio.fi/juttuarkisto ja siellä Finnwatchin tutkijan Henri Telkin tämänpäiväinen haastattelu hallintorekisterilaista ja tehokkaan katumisen laista kannattaa kuunnella. Telkki vastaa kestävän talouden tutkimuksesta ja vaikuttamistyöstä Finnwatchissa.

Tuntuu käsittämättömältä, että valtiovarainministeriö ajaa molempia näitä lakeja, vaikka hallitusohjelmassa selkeän yksinkertaisesti todetaan pyrkimys veropohjan tiivistämiseksi.
Hallintorekisterilaki päin vastoin hankaloittaa omistus- ja samalla verotietojen saamista. Oikeusministeriö, verohallinto, poliisi ja valtakunnansyyttäjä kaikki vastustavat tätä hanketta eikä sitä voi perustella EU:n arvopaperiasetuksellakaan, koska Suomen nykyinen järjestelmä ei ole asetuksen vastainen. Uudistus päinvastoin johtaisi monipolviseen omistukseen eikä loppuomistajaa välttämättä tultaisi tietämään ja näin tietojen saaminen hankaloittuisi.

Hanke on moneen kertaa kuopattu, mutta aina se näyttää nousevan uudelleen. Politiikot vaihtuvat mutta virkamiehet pysyvät! Kaiken kukkuraksi jo vuonna 2017 verotietojen vaihtaminen valtioiden viranomaisten välillä tulee voimaan EU:n alueella, joten sekin päinvastoin ajaa avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä.

Tätä samaa avoimmuutta ollaan siis saamaan aikaan harmaan talouden ja agressiivisen verotuksen osalta. Siksi tuntuu vain joidenkin suojelulta, kun ollaan ajamassa tehokkaan katumisen lakia, joka  kestäisi vain ensi vuoden. Veropetoksensa ilmoittavat välttyisivät rikossyytteiltä. Tällainen armahduslaki sotii alkeellisintakin yhdenvertaisuutta vastaan ja myös syytesuoja on täysin poikkeuksellista. Ja tämä olisi mahdollista vain ensi vuonna ja heti seuraavan vuonna nämä tiedot muutekin tulevat viranomaisten tiedonsaantioikeuden piiriin.

Meillä on kyllä maakohtainen raportointivelvoite valtionyhtiöille, mutta sitä ei ole noudatettu. Valtioyhtiöistä vastaavalla pääministerillämme on tässä melkoinen tehtäväkenttä puuttumisessa kansainväliseen keinotteluun omien yhtiöittemme osalta.
Näytä lisää

Ei kommentteja: