perjantai 20. marraskuuta 2015

Terveelle elämälle vain neljä ehtoa


Entisaikaan sanottiin, jos ei terva, sauna ja viina auta, tauti on kuolemaksi. Nykyisin tosin on toiset lääkkeet:
Jos suomalaiset eivät käyttäisi viinaa, tupakkaa eivätkä olisi ylipainoisia vaan liikkuisivat tarpeeksi, ei tarvittaisi mitään SoTe-uudistusta, koska suurin osa sairaanhoidon tarpeesta häviäisi. Näin yksinkertaisia olisivat asiat, jos me ihmiset vain ymmärtäisimme. Tämä yksikertainen ja selkeä asia tuli ilmi taas kerran Helsingin yliopiston (oma opinahjoni muuten) lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin puheenvuorossa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen seminaarissa: Muutoksentekijöille, sosiaali- ja terveydenhuolto murroksessa Pariisista Pelkosenniemelle Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa.

Pariin päivää syrjässä olevassa pääkaupungissa mahtui muutakin. Suomen kirkon järjestämien Arvojen akatemian ja nuoremille suunnattujen Arvojen areenan läpikäyneiden yhteiskokoontuminen Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa kokosi melkoisen osanottajajoukon kuuntelemaan Lilli Paasikiven lauluesityksiä ja arkkipiispa Kari Mäkisen pohdiskeluja siitä, mitä puhutaan ja mistä vaietaan.

Puoluehallitus keräsi kokoon kaikki hallituksen jäsenet puoluetoimistoon Yrjönkadun kerrostalon ylimpään kerrokseen, jonne riittää rappujen kapuammista, tosin hissikin löytyy. Asiaa riitti monen tunnin ajaksi. Kaikki neljä ministeriäkin oli paikalla, kolmehan heistä kuuluu puheenjohtajistoonkin.

Ei kommentteja: