sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Bisnesmokia

Joulun kirjaruuhkaa purkaessa yksi ajattelemaan laittava on kirja, josta tekijät sanovat, ettei kirjoittamiseen ole haettu eikä saatu minkäänlaista taloudellista tukea. Eikä ihme!

Kirjottajat Markku Kuisma professori ja Pekka Seppänen kertovat maamme pahimmista bisnesmokista eikä silloin todellakaan voi edes ajatella saavansa tukia miltään taholta, niin kauttaaltaan on maamme taloutta pystytty torpedoimaan. Pitää vain ihmetellä, miten ylipäänsä lainkaan olemme vielä tolpillamme ja mitä olisimmekaan, jos yritysmaailmamme olisi onnistunut välttämään näitä mokia.

Suurin kupla Nokia hukkasi vielä lyönnissä ollessaan 19 miljardia omien osakkeittensa ostamiseen. Sonera osti ilmaa Saksan maalta 4,3 miljardilla, Stora Enso osti Pohjois-Amerikan paperiteollisuuden kruununjalokiven 3,9 miljardilla, joka sitten tuottamattoman myytiin lopulta 1,8 miljardilla.
Metsä-Serla ei halunnut olla pekkaa pahempi, niinpä ostettiin hienopaperia valmistavia tehtaita Ruotsista 2,3 miljardilla ja Saksasta 250 miljoonalla. Nyttemmin M-realiksi ja vielä Metsä Boardiksi muuttunut yhtiö on sulkenut ja myynyt tehtaitaan, liikevaihto on supistunut 70% ja paperitkin ovat vaihtuneet pakkauskartonkeihin.

Outokumpu myi Harjavallan nikkelitehtaan ja Kokkolan kobolttitehtaan. Myyntien jälkeen metallien hinnat lähtivät kovaan nousukiitoon. Pyhäsalmen sinkki- ja kuparikaivos myytiin kanadalaisille ja myyntihinta kuittaantui parin vuoden liikevoitolla. Vielä myytiin maailmankuulua liekkisulatusteknologiaa käyttävä teknologiayksikkö, joka Outotecin nimellä oli menestys, muttei siis enää Outokummulle.

Pankkirintamasta muistamme säästöpankkiryhmän, KOP:n ja SYP:n romahtamiset, samoin vakuutusyhtiö Kansan ja EKA-ryhmän alasajon.

Kirjassa käsitellään myös valtion enemmistö-omistaman Fortumin optioita. V.2006 kymmenen eniten palkkatuloja saaneista kuusi oli Fortumista, kärjessä Mikael Lilius 11 miljoonaa. Yhtensä 350 johtajaa sai 400 miljoonaa optiotuloina.

Kun vielä lisätään listaan Talvivaara, Valcon nykyrahassa aiheuttamat 400 miljoonan tappiot, Valcon innoittama Nokian televisioseikkailun tappio 1,6 miljardia, Olkiluoto, Kemiran myynti, niin on tässä mokien listaa kerrakseen.

Ei kommentteja: