sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Itsekkyyttä politiikkaan

Hankin joululukemisiksi kolmekin Venäjän erityistuntijan, professori Timo Vihavaisen kirjaa: Vanhan Venäjän paluu, Vladimir Suuresta Putiniin, Ryssäviha Venäjä-pelon historia; osittain siksikin, että hän kirjoittaa jykeviä kolumneja jokaiseen Kanava-lehden numeroon. Niin viimeisessäkin otsakkeella Unelmien jälkeen.

Kolumnissaan hän totea Eurooppalaisen unelman uskottavuuden olevan kriisissä. Eurooppalaiset arvot eivät ole kunniassa Euroopan ulkopuolella, muttei niitä liioin kunnioita hekään, jotka kasvavana virtana vyöryvät maihimme mitä erilaisimpina maahanmuuttajina.

Niinpä Vihavainen patistaakin meitä ottamaan EU:ssa olemisestamme huolimatta entistä enemmän huomioon omat etumme. Niinhän tekevät monet muutkin EU-maat asettamalla jopa piikkilanka-aitoja ja muita rajoituksia turvapaikanhakijoiden maahansa tunkeutumiselle. Siksi meidänkin olisi otettava takasin suvereenisuuttamme niin paljon kuin voimme.

Tämä tulisi huomioida myös Venäjän-politiikassamme, jossa myös olemme ajautumassa -jopa vastoin parempaa tietoamme ja tahtoamme- aina vain huonompiin tuloksiin suureksi osaksi EU:n pakotteiden ansiosta.

Niinpä meille elintärkeä Venäjän kauppamme ja venäläisten turistien määrä on vähentynyt suuresti. Osasyynä on tietysti myös Venäjän oma taloustaantuma öljyn hinnan voimakkaan laskemisen  johdosta, mutta pääsyinä joka tapauksessa ovat EU:n pakotteet ja Venäjän vastapakotteet.

Timo Vihavainen ohjeistaakin meitä kaikessa hiljaisuudessa lakkaamaan soveltamasta EU:n meille tuhoisaa politiikkaa, vaikkemme asialla elämöisikään. Esimerkiksi Venäjän kaupan pakotteet kohtelevat meitä paljon ankarammin kuin monia muita EU-maita ja täytyykö meidän siis olla suurimpina kärsijöinä.

Pitkät hyvien suhteiden perinteet ja myös maantieteellinen sijaintimmekin jopa edellyttävät meitä hoitamaan suhteitamme Venäjään tämän mukaisesti. Siksi kahdenvälisten suhteittemme hoitaminen on ensiarvoista esimerkiksi maittemme päämiesten keskinäiset vuoropuhelut, mutta varmasti myös ministerien kanssakäymistä olisi saatava syntymään.


Ei kommentteja: