keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Puhemiehistä

Ensimmäinen satakuntalainen puhemies on ollut 1863 alkaneiden säätyvaltiopäivien talonpoikaissäädyn puhemies Aukusti Mäkipeska Ruovedeltä, Satakunnasta. Hänestä on jopa julkaistu postimerkki punaisenristin sarjassa 50 penniä + 5p.

Kävin läpi satakuntalaisia puhemiehistön jäseniä ja samalla myös pappisedustajia saadessani tänään olla Satakunnan eläkepappien kokoontumisessa kertomassa eduskuntatyöstä puhemiehen silmin.

Itsenäisyyden aikana on vain yksi satakuntalainen toiminut oikein ykköspuhemiehenä. Hän on Ilkka Suominen vv. 1991-93, lisäksi hän oli samalla paikalla 1987 todennäköisesti vaalikauden alussa ns. pätkäpuhemiehenä, jollaisina ovat myös olleet Pirkko Työläjärvi 1. varapuhemiehenä v. 1983 ja Timo Kalli puhemiehenä v. 2007. Vaalikauden alussa valittu puhemiehistö yleensä vaihtuu heti uuden hallituksen tultua nimetyksi. Niin tapahtui viime vaalikaudellakin, kun puhemiehenä oli aluksi Ben Zyskowicz ja 1. vpm Jutta Urpilainen ja vain minä 2. vpm toimin alusta lähtien. Puhemieheksihän Jutan siirryttyä valtiovarainministeriksi valittiin Eero Heinäluoma ja 1.vpm tuli Pekka Ravi.

Pappismiehiä puhemiehistössä on myös ollut aika naftisti. Poikkeuksen tekee Paavo Virkkunen, joka oli puhemiehenä moneen otteeseen vuosina 1918-30. Saman vuonna 1918 itsenäisyyden alussa puhemiehenä toimi myös Lauri Ingman, josta myöhemmin tuli arkkipiispa v.1930 Gustaf Johanssonin kuoltua. Johanssonkin oli puhemiehenä, tosin pappissäädyssä, jota tietysti aina johti pappi. Hänen komea kultakehyksinen kookas muotokuvansa koristi  toisen varapuhemiehen työhuoneeni seinää.

Sitten on löydäkään muita puhemiehistön pappeja kuin teologian tohtori Olavi Lähteenmäen, 2. varapuhemies vv. 1970-75. Seinäjoen kesäyliopistossa sain olla hänen luentosarjaansa kuulemassa väitöskirjansa aiheesta Lutherin avioliittoetiikasta (Sexus und Ehe bei Luther) 1963.

Koko itsenäisyytemme aika  varsinaiseksi puhemieheksi ovat yltäneet vain kolmen puolueen kokoomuksen, maalaisliitto-keskustan ja sosialidemokraattien edustajia. Itse sain olla ensimmäinen smp-perussuomalaisista valittu puhemiehistön jäsen ja tavallaan sikälikin uranuurtaja, että jälkeeni on nyt sitten avautunut jopa puhemiehen tehtävä neljännenkin puolueen edustajalle, perussuomalaisten Maria Lohelalle.

Ei kommentteja: