sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Joulun sanoma mitä ajankohtaisinta

Jouluaamuna 2016 Jämijärvellä

Rakkaat Ystävät, hyvät Joulun viettäjät tänään varhaisena Jouluaamuna

Jouluviikon Suomen Kuvalehden pääkirjoittaja sanoo vuoden aikana tapahtuneen suuria kertomuksia kuten Brexit äänestys Englannissa, Trumpin valinta USA:ssa ja monet hirvittävät terroriteot Euroopan suurkaupungeissa. Mutta me täällä kirkossa olijat saamme elää paljon suurempaa kertomusta. joka koskee koko maailmaan ja kaikkia aikoja: Jeesus-lapsen ja samalla Vapahtajan syntymäjuhlaa.

Elämme hyvin ajankohtaisen, koskettavan niin koko maailmaan kuin meille jokaiselle henkilökohtaisesti lähelle tulevan Joulun Ihmeen, Jeesus-lapsen, meidän Vapahtajamme syntymän juhlaa. Jo heti lukemassamme jouluevankeliumissa avautuvat maailmanlaajat näkymät: Jeesuksen syntymä tapahtui koko silloisessa Rooman maailmanvaltakunnassa, jossa toimitettava verollepano koski myös Jeesuksen kotimaata Palestiinaa ja näin myös äiti Mariaa ja hänen Joosef-miestäänkin. Enkelien ilmoittama viesti, ilosanoma, kedon paimenille syntyneestä Vapahtajasta koski myös kaikkia kansoja ja enkelit ilmoittivat myös Jumalan tahtovan rauhaa ihmisille maan päällä.

Meidän aikanamme tämä maailmanlaajuisuus on saanut aivan uudet mittasuhteet, entistä nopeammin pystymme liikkumaan toisellekin puolelle maapalloa, uutiset leviävät tiedotusvälineiden kautta samassa tapahtumahetkessä kaikkialle, meillä on valtioiden yhdessä muodostama maailmanjärjestö Yhdistyneet Kansakunnan ja Euroopassa kuulumme Euroopan Unioniin, jonka antamia direktiivejä noudatamme. Elämme siis globalisaatiossa maailmankansalaisina, mutta tietysti samalla myös kohta 100-vuotista itsenäisyyttämme juhlivassa isänmaassamme Suomessa, jonka vapaita yksilöllisiä kansalaisia olemme. Meillä siis tänäkin jouluna on maailmanlaaja vastuu, kannamme huolta myös omasta maastamme ja henkilökohtaisesti olemme myös kutsutut elämään ja toteuttamaan Jeesus-lapsen tahtomaa lähimmäisen rakastamista.

Suomen Turun juhlallista joulurauhan julistusta saimme taas seurata jouluaattona televisioiden ja radion välityksellä tuhansien paikanpäällä olleiden kanssa. Mutta jotain oli muuttunut, viime aikojen kauheiden terroritekojen vuoksi oli myös Turun Prinkkilän talon edustalle suljettu ajotiet järein sotilasajoneuvoin.

Niinpä Joulun rauhan julistus on tänäänkin mitä ajankohtaisinta. Jouluevankeliumia iloisempaa viestiä ei ole eikä voi olla meille monien pelkojen ja kärsimysten alaisille ihmisille kuin joulun suuri ilosanoma: Sinullekin on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra.

Näin joulussamme kaiken ulkoisen valmistelun keskellä sittenkin sisimpänä kaiken ytimenä on evankeliumi, ilosanoma. Jos se unohtuu, katoaa oikea joulukin. Jouluevankeliumissa on paljon ihmisiä, keisarit ja maaherrat, enkelit ja enkelkuorot, Joosef ja Maria, kedon paimenet ja itämaan tietäjät. Mutta kaiken keskuksena on itse joulun lapsi, joka on meille syntynyt ja Poika, joka on meille annettu. Ylinnä kuulukoon sanoma: sinullekin, minullekin on syntynyt Vapahtaja, Daavidin kaupungissa. On ihan hyvä, että joulunvietossamme on kaikki, mitä siinä on: joulukuusi ja kynttilät, jouluruuat, joululahjat ja joulupukit, joululaulut ja rakkaittemme haudoille sytytettävät kynttilät, kunhan vain Kristus Herra saa olla sydämissämme.

Todellinen oikea joulu syntyykin juuri seimen lapsen Jeesuksen vaikutuksesta ihmissydämissämme, sillä omassa voimassamme olemme niin helposti itsekkäitä vain omaa etuamme ajavia. Tunnettu filosofi Nietsche on sanonut totuuden: Ihmissydämessä on kaksi kerrosta, joista ylimmässä laulaa enkelkuoro ja alimmassa ulvovat villipedot. Tällaisin sydämin me saamme liittyä joulun maailmanlaajaan juhlakansaan. Seimen Lapsella on ihmeellinen valta saada taivas koskettamaan maata ihmissydämissämmekin. Villipetojen äänet vaikenevat ja enkelten ylistysvirsi täyttää sydämen.
Sellainen on joulun ihme ja voima, mikä vuosi vuodelta valtaa sydämemme: Rakkaamme, Jeesus-lapsi, iloitsemme, kun suloisuuttasi näin katselemme, vaan kyynel pyrkii hiljaa luomen alta vuotamaan juroltakin katsojalta. (Siionin virsi 9:5)

Turhaan ei jo vuosisatoja sitten arkkivirressä veisattu: Enkelit heleillä äänillänsä Veisaavat nyt Kunniaa Jumalalle. Veisatkoot ihmiset ylistystänsä Laupiaalle Jumalan Karitsalle. Kiitoksen tuominen Jeesuksellemme Olkoon nyt mieluisin huvituksemme. Ruumiimme, sielumme, henkemme Hänelle omaksi annamme. Halleluja! Saavu nyt armosta, Jeesuksemme, Tänäkin jouluna keskellemme. Kiitos, kiitos, Jeesus, sun syntymästäs! (Siionin virsi 6:5)

Siunattua Vapahtajamme Syntymäjuhlaa Joulunaikaa meille kaikille!

Ei kommentteja: