maanantai 26. joulukuuta 2016

MMM 2017

Kirjahyllystäni löytyvät Mitä Missä Milloin kirjojen jokainen vuosikirja alusta eli v.1951 lähtien, osin jopa kaksin kappalein. Tämän vuotinen MMM 2017 kertoo taas taattuun tyyliinsä paljon asiallista tietoa vuoden aikana tapahtuneesta.

Kiinnostavimmaksi artikkeliksi laittamastani Martti Häikiön P.E.Svinhufvud (1861-1944) - oikeustaistelija, itsenäisyysmies, kansanvallan puolustaja voisi tehdä jopa tietokilpailukysymyksen: Kuka oli itsenäisen Suomen ensimmäinen oma valtionpäämies 1918.
Svinhufvudhan tuli presidentiksi vuonna 1931. Mutta niin vain hänet oli eduskunta valinnut 18.5.1918 maan "korkeimman vallan käyttäjäksi" eli itsenäisen Suomen ensimmäiseksi valtionpäämieheksi.

Päivittäistä uutiskatsausta lukiessa ei voi muuta kuin ihmetellä jatkuvia lukuisia kuolonuhreja vaatineiden terroritekojen suurta määrää, olisikin mitä mielenkiintoisinta saada kokonaiskatsaus vuoden aikana eri puolilla maailmaa tehtyjen terroritekojen ja kuolonuhrien määrästä ja myös tekijöiden taustojen selvittäminen voisi olla yllätyksellistä. Muuttaisiko yhtään ns. suvakkien näkökantoja.

Mielenkiintoinen on myös Unto Hämäläisen toteamus eduskuntavuosikatsauksessa: Istuntokauden alussa ounasteltiin, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei kestäisi yhtenäisenä, mutta epäilyt osoittautuivat vääriksi. Sampo Terhon johtama perussuomalaisten eduskuntaryhmä pysyi hallituksen ruodussa.

Ei kommentteja: