keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Onko PoSa salaseura

Mitä yleensä tiedämme vuoden alusta startanneesta alueemme viiden kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavasta PoSasta eli Pohjois-Satakunnan peruspalvelu-liikelaitoskuntayhtymästä. Yhtymän valmistelua tehtiin koko viime vuosio, me perussuomalaiset olemme hypänneet junaan vasta nyt vaalien tuoman mandaatin mukaisesti kaikissa eri elimissä ja olemme näin mukana päättämässä alueemme kuntien noin 65% rahavaroista.

Tämäniltaisessa neuvonpidossa olivat kaikki johtavat virkamiehet ja runsaasti meitä niin PoSan kuin kuntienkin luottamusmiehiä. PoSan tiedotus on mielestäni ollut kovin vähäistä ja siksikin sen ympärillä liikkuu ehkä tarpeettomiakin huhuja ja monenlaista epätietoisuutta. Yhtymä on vasta kovin alussa ja tietysti on paljon totuttelua ja sisäänajoa eikä kaikkia tavotteita tietenkään vielä ole voitu saavuttaa. Tahtotila kuitenkin täytyy vallita asioiden eli avun tarpeessa olevien kuntalaisten kaikinpuoliseksi palvelemiseksi, mutta se ei saa hämärtää myös toista valtakunnallisen Paras-hankkeen tavoitetta: palvelurakennetta on uudistettava eli tehostettava ja tehtävä tämä mahdollisemman kustannustehokkaasti.

Valitettavinta on valtionhallinnon saamattomuus kalliin erikoissairaanhoidon järjestämisessä, se jätettiin pois paras-hankkeesta ja se pitäisi ottaa uuteen terveydenhoitolakiin, jota kuitenkaan ei ole annettu eduskunnan päätettäväksi. Ainoa kestävä ratkaisu olisi tämän erikoissairaanhoidon kustannusten sälyttäminen valtiovallan kontolle, silloin kunnille jäisi mahdollisuus selvitä muista laajan terveydenhoito-sosiaalialan vaatimista menoistaa.

PoSan ei pitäisi olla mikään salaseura. Siksi olisi edelleen lisättävä kaikinpuolista läpinäkyvyyttä ja avoimmuutta. Se on nykyaikaa. Ja jokaisen kuntallaisen oikeus ei saada selvyttää esim. nyt villeinä liikkuviin tietoihin johtajien palkankorotuksista, aina vain uusien henkilöiden palkkaamisesta ja palveluiden esim. lääkärin vastaanotolle pääsemisen vaikeutumisesta. Tähän viimeksimainittuun illan kuluessa annetiin uutta toivoa tilanteen nopeasta paranemisesta. Eletään siis muutenkin toiverikkaina PoSan kaikinpuolisesta eteenpäinmenosta Pohjois-Satakunnan kansalaisten elinolojen parantamiseksi. Onhan se Paras-hanke!

Ei kommentteja: