maanantai 27. heinäkuuta 2009

MM- ja EM-kisojani

Kun muistojen sirpaleita kokoaa, löytyy aika monet veteraanien kansainväliset kisat osanottolistaltani, vaikken niitä intohimoisesti olekaan kokoillut. Useimmiten tärkeintä on ollut osallistuminen ilman mitään sen suurempaa tavoitetta. Näin on huomenna alkavissa Lahden MM-kisoissakin, jossa kisojen ensimmäisenä kilpailupäivänä osallistun maastojuoksuun, meiltä KankU:sta on seitsemän maastojuoksijaa mukana.

Olen osallistunut tasan yhtä moniin MM- ja EM-kisoihin eli kumpiinkin neljä kertaa. Lisäksi kerran Pohjoismaiden mestaruushallikisoihin viime vuonna juuri sen takia. kun kisat järjestettiin Islannissa. Näin tuli käytyä Satujen saarella ja vieläpä elämän ollessa siellä kaikin tavoin mallillaan, vasta sen jälkeenhän siellä on ollut pankkiromahdukset ja köyhyys on pilkistänyt sinnekin.

Kotimaan kisoissa olen ollut MM-Turussa v.1991 maastojuoksussa. Muisssa MM kisoissa olenkin sitten sinnitellyt maratonin, niin v.1993 Japanin Miyazakissa kuin v.1995 Kanadan Buffalossa. Japanista muistan armottoman helteen ja japanilaisten valtavan osanottajamäärän, onhan maraton Japanin kansallisurheilu. Buffalossa puolestaan lähdettiin jo lähes aamuyöstä, jottei aurinko ehtisi liiaksi lämmittää ja lisäksi sattui sopiva sateinen sää.

Seuraavanakin vuonna eli v.1996 juoksin maratonin Malmön EM-kisoissa. Toinen EM-maraton olikin sitten historiallisella alkuperäisellä maratonreitillä Marathonin kentältä Ateenan vanhalle olympiastadionille v.1994 Maratonarvokisoja tuli näin ollen 4 vuotta yhteen putkeen. Maratonin olen juossut myös Jyväskylässä, mutten muista vuotta enkä sitä, oliko kyseessä niin kuin uskon todennäköisemmin EM-kisat.

Muut EM-kisani ovat viime vuosilta, kesäkisoissa v.2006 Puolan Poznannissa todella helteisessä säässä riitti täysin 5.000 m ja 10.000 m. V.2007 pidettiin EM-hallikilpailut Helsingin Liikuntamyllyssä ja siellä alkukeväisissa olosuhteissa oli myös maastojuoksu, joka oli mukava kipaista, jotta sai arvokisaosanoton.

MM- ja EM-kisat ovat vuorovuosina. Jos jalan saisi akilleen kantapään osalta täyteen kuntoon, olisi tietysti haaveena päästä vielä mukaan arvokisojen kuninkuusmatkalle maratonillekin. Tulevaisuus sen näyttää!

Ei kommentteja: