lauantai 18. heinäkuuta 2009

Ökyrikkaan lomailu

Mahtaa rikkaan elämä olla vaikeaa. Jeesuksen esimerkki kertoo rikkaasta miehestä, jonka maa kasvoi hyvin ja hän sanoi sielulleen: sinulla on paljon hyvää tallessa moneksi vuodeksi; nauti lepoa, syö, juo ja iloitse. Ja hänelle Jumala joutui sanomaan: Sinä mieletön, tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois; kennelle sitten joutuu se, minkä olet hankkinut. Ja toisaalla Jeesus jälleen täydellä syyllä lausuu: Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.


Rikkaan elämän vaikeudesta kerrotaan päivän lehdessä, miten lomalla täytyy polttaa rahaa mielettömästi, pitää saada ainutkertaisia elämyksiä ja nopeasti ja näin voi tuhlata päivässä 10.000 euroa. Mutta mitä tällä on yhteistä yhteisvastuun ja köyhistä välittämisen kanssa.


Luther kehoittaa toimimaan iloisin ja vapain sydämin, sillä kristittyinä meidän ei tarvitse totella Jumalan tahtoa pakosta, vastahakoisesti tai palkan toivossa. Herää vain kysymys, miten tässä puutteen ja nälän maaalmassa joillakin on otsaa elää vain itselleen loistossa ja rikkaudessa. Samaahan joutuu ihmettelemään varsikin Venäjän rikkaista, joilla ei näytä olevan mitään huolta maansa todella köyhistä miljoonista eläkeläisistä, alkoholisteista, katulapsista ja muista syrjäytyneistä.


Jeesuksen opettana lähimmäissuhteen kultainen sääntö pitää yhä tänään paikkansa: Kaikki, minkä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille. Tämä rakkauden laki vaatii nimenomaan jokaiselta toisen asioihin paneutumista eli lähimmäisen rakastamista.Miten sen kanssa sopii yhteen itsekäs yltäkylläisyydessä eläminen. Meidän tulee elää kohtuullisesti ja kantaa yhteisvastuuta, emmehän elä yksin maailmassa.


Kristittyinä Jumalan armosta syntimme anteeksisaaminen herättää meidän sydämissämme rakkautta, kiitollisuutta ja uskon kuuliaisuutta. Nämä saattavat meidät palvelemaan Jumalaa ja lähimmäisiämme. Näin kristityn koko elämä on palvelemista. Ja tässäkin voiman antajana on Vapahtajamme, joka itse tuli palvelemaan ei palveltavaksi ja antamaan henkensä meidän edestämme, että meillä rauha olisi. Tästä lähtee palvelemisen mielemme, mutta meidän on myös aina muistettava olevamme samanaikaisesti vanhurskaita ja syntisiä eli meidän on jatkuvasti uudistuttava niin kuin Luther sen hienosti sanoo: ecclesia semper reformanda.


Olkoon meistä kaukana ökyrikkaiden mieli: kaikki minulle eikä mitään toisille!

Ei kommentteja: