sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Sallikaa lasten tulla

Tänään päättyneet Seinäjoen Herättä-juhlat oli saanut aiheekseen hyvin keskeisen kristillisen asian, Jeesuksen oman lauseen, joka toistetaan jokaisessa kasteessa ja koskee meitä kaikkia. Näin ei parempaa lausetta olisi voitu valita juhlien tunnukseksi. Ja tunnuksessa myös pysyttiin lukemattomissa seurapuheissa kolme päivää kestäneissä juhlissa. Ja mikä oli pysyessä, koska me kaikki olemme lapsia ja ainakin meidän tulisi olla lapsenmielisiä.

Kosketeltiin myös paljon heikommassa asemassa olevia lapsia kuin meillä täällä Suomessa, jossa sittenkin ovat asiat suht´koht hyvin, vaikka eräskin puhuja muuten erinomaisessa puheessaan totesikin politiikkojen heikentävän juuri lasten asemaa, he kun eivät pysty puolustautumaan. Mutta kunnallispolitiikkaan joutuneena nykyisen laman aikana tiedän liiankin hyvin, että supistuksia ei juuri enää muualla ole tehtävissä kuin oppilasryhmien suurentamisella ja siten opettajien vähentämisellä ja samoin päivähoitoryhmien suurentamisella, enkä silti sen katso olevan lasten aseman ratkaisevaa heikentämistä. Meillä vain hyvinvoinnin aikana on ajauduttu liian vaateliaiksi, nyt pidetään 20 oppilaan ryhmää jo isona, oma ikäluokkkani oppilasmäärä oli jopa 44 ja silloinkin opittiin ainakin jotain. Kaikki on siis aika tavalla suhteellista.

Juhlille, jossa ollaan pelkän taivaan alla, säät ovat ratkaisevan tärkeitä. Hellejakso loppui sopivasti juuri ennen juhlia, sillä liian lämmin väsyttää kaikkein eniten osaltaan jo ikääntynyttä väkeä, onhan juhlilla tosin aina ilahduttavan runsaasti myös nuoria. Mutta vain vähän yli 10 asteen lämpötilakaan ei nyt paras mahdollinen ollut varsinkin kun lämpimään totuttuna ei välttämättä osattu pukeutua tarpeeksi lämpimästi. Onneksi sateita ei juuri tullut, joitakin pisaroita kylläkin, mikä ei mitään haitannut. Tuulta oli joltisestikin ja se myös toi vähän ehkä liiankin viileän tuntua. Mutta kyllä sään suhteen melko mukavasti pärjättiin eikä se varmaankaan vähentänyt juhlilla kävijöiden lukumäärää, mikä oli ehkä tavanomaistakin suurempikin herännäisyyden tyyssijoilla Etelä-Pohjanmaalla kun oltiin.

Itse olen jo aika monilla juhlilla saanut myydä kankaanpääläisiä kenkiä Heränneen kansan lähetysrahaston hyväksi. Myyntimäärässäkin taisi tulla suurin luku moniin vuosiin ellei peräti ennätys. Ennätykselliset juhlat olivat monessa muussakin mielessä. Heti ensimmäisenä päivänä perjantaina asuntoautojen ja telttailijoinen määrät ylittivät entiset luvut ja paikkoja jouduttuun lisäämään niin kuin seurapenkkejäkin niiden täytyttyä heti aattoseuroissa perjantai-iltana.

Seurapaikka oli mitä parhain Seinäjoen rannalla, lähellä oli urheilutalo ja lukio, joiden tilat olivat hyvässä käytössä ja juhlakenttää riitti, samoin ruokailupaikka lukion pihassa asfaltoituna oli tilava, myös myyntikatokset olivat pitkät ja niidenkin edustalla riitti päällystettyä asfalttia. Eli kaikki oli kerrassaan erittäin hyvin. Ei voi seuraavien juhlien järjestäjät kiuruvetiset enää laittaa paremmaksi.

Ei kommentteja: