perjantai 2. lokakuuta 2009

Ketunpesä vai sirkusareena

Kansalaisten ja median tuomio politiikoillemme on tyrmäävää. Tänään Turussa pidetyn valtioneuvoston 200-vuotisjuhlaistunnon johdosta hallituksen vaalirahoituksesta antamasta selonteosta äänestettiin poikkeuksellisesti jo eilen torstaina. Äänin 117-27 sai hallitus luottamuksen. Vastaan panivat vain PerusSuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto. Demarit heittäytyivät pellen rooliin äänestämällä tyhjää eli eivät olleet mitään mieltä, kun loppu-äänestykseen jääneessä ponsiesityksessä esitettiin kiellettäväksi ay-liikkeen antama vaalirahoitus, jos työntekijöiden jäsenmaksut ovat oikeutetut verovähennyksiksi. Ja kuitenkin puheenjohtaja Urpilainen oli keskustelussa ehdottanut kaiken vaalituen kieltämistä.

Syystä ei kansa ole närkästynyt ja lehdistö netteineen täynnä mitä kovinta kritiikkiä. Suomen Kuvalehden loistava pakinoitsija Ukkola parodisoi syntynytttä kohua ja herra päämisnisteriä muistuttamalla Mark Twainin sanoneen: "Totuus on arvokkainta, mitä meillä on. Käyttäkäämme sitä säästävästi." Niinpä Ukkola tuo esiin uuden asian vanhaan luetteloon valheen suurenemisesta: valhe, emävalhe, tilasto, HALLITUSOHJELMA.

Ukkolan mukaan maassamme on alkanut ilmetä kiinnostusta ei-valehtelemista kohtaan. Kunnostautujana Matti Vanhanen epätäsmällisine muistikuvineen, joka ei ole lainkaan valehtelua. Sitten tulee maan tapa, seuraavaksi väärinkäsitys ja huippuna totuuden puhumisesta: "Eiköhän tämä ole jo tässä." Tosi on tai silleen.

Suomen Kuvalehdessä ammutaan muutenkin kovilla. Seitsensivuisessa pääartikkelissa Umpikuja kerrotaan Vanhasen päivien pääministerinä olevan luetut. Verovapauden saaneiden säätiöiden perusta horjuu kerrotaan toisessa jutussa ellei säätiöiden tarkoitusperiä noudateta. Itse pääkirjoittaja kehoittaa vetämään kylmät johtopäätökset pääministerin ympärillä käyvästä kohusta.

Mutta eipä Apu-lehtikään jää tappiolle, kun pääkirjoittaja kyselee, kenet pyörre imaisee ja heti ensimmäisessä kolmisuvuisessa artikkelissa Markku Laitinen pohtii pääministerin joutuneen pyörteeseen, koska puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei ole kantanut vastuutaan, vaan pakoilee milloin perunakuopassa, milloin vain muuten vain lomalla ja ulkomailla. Televisiossakin Korhonen vain vastasi, ettei poliisi ole häntä kuulustellut. Taitaisi olla hyvinkin aiheellista!

Taitaa olla enemmän kuin aiheellista kansan suusta kuullut nimitykset Arkadianmäen ketunpesästä tai sirkusareenasta. Ei siinä tarvitseedes mielikuvitusta, kansanedustajat tekevät eduskunnan sellaiseksi ihan itse.

Ei kommentteja: