keskiviikko 4. marraskuuta 2009

20%

Ei voi muuta kuin yhtyä vanhan viisaan lausumaan, että tietäisitpä poikaseni, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan, kun käsittelimme toisen päivän Kankaanpään talousarviota ja teimme lopullisen ehdotuksen valtuustolle, joka sen sitten vahvistaa.

Kysymyksessä oli kunnallisveroprosentin päättäminen. Se oli viime vuonna nostettu 19,75%. Taloussuunnitelmassa se oli tarkoitus pitää ensi vuonnan samana ja nostaa sitä sitten seuraavaksi vuodeksi tasan 20%:iin. Kaupunginjohtajan tasapainoitettu budjettiehdotus lähtikin siltä pohjalta. Korotuksia sen sijaan ehdotettiin kiinteistöveroprosentteihin sekä vesi- ja jätevesimaksuihin. Kiinteistöveron lisätuotto on noin 408.00€ ja vesimaksujen lisätuotto noin 93.000€.

Kaikki korotukset hyväksyttiin, mutta sitten vastoin kaupunginjohtajan valmistelua ja taloussuunnitelmaa heitettiinkin yht´äkkiä ehdotus veroäyrinkin nostamisesta. Ruokatauon jälkeen asiasta neuvoteltiin ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Koivumäki tekikin ehdotuksen prosentin nostamisesta 20. Kaupunginjohtaja tietysti yhtyi, koska eihän hän voi vastustaan tulojen lisääntymistä, jota kannattivat kokoomuksen, keskustan ja vasemmistoliiton edustajat eli äänin 6-3 korotus hyväksyttiin. Alkuperäisen ehdotuksen takana olivat vain PerusSuomalaisten Erkki Lilja ja demarit. Korotus tuli kuin tyhjästä tuulen tuomana ja perusteltiin silläkin, että kaikki muutkin ympäristökunnat nostavat veroprosenttinsa vähintäin samaan. Näin veronkorotuksella saadaan lisätuloja 336.000€.

Rakenteisiin ei puututtu, joka olisi ainoa tie kestävään tasa-painon saavuttamiseen. Verojen korotuksen tiellä on edessä loppumaton suo. Sivistyslautakunnan ehdotuksena oli tosin jälleen yhden kyläkoulun lakkauttaminen, millä ensi vuonna olisi saatu 50.000€ säästöä. Esitys sai taakseen vain kokoomuksen ja demarien äänet eli 5-4 se hylättiin Erkki Liljan ehdotuksesta. Valtuustopäätöksen mukaan nykyisissä kouluissa annetaan opetusta niin kauan kuin oppilasmäärä on vähintäin 25. Nykyisellään kaikissa kouluissa oppilaita on yli 30, joten sen puolesta ei lakkautusuhkaa pitäisi olla. PerusSuomalaiset ovat tinkimättömästi kyläkoulujen kannalla niin kauan kuin niissä vain oppilaita riittää!

Byrokratian karsiminen tehokkkaamman toiminnan aikaansaamiseksi jäi jälleen kerran odottamaan aikaa parempaa. Onko toivo laitettava kuntaliitosneuvotteluihin, jota tietä virkakunnan supistaminen ainakin pitäisi olla mahdollista. Vanhat muistelevat kaihoten kamreeri Kalle Vähätalon aikaa, kun hän hoiti kunnallistaloutta melkein yksinään, eikä se väkimäärä ole niistä ajoista tainnut paljoakaan kasvaa, byrokratia kylläkin on paisunut valtavasti, tietysti palvelutkin ovat lisääntyneet.

Ei kommentteja: