sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Kankaanpään Urheilijat

Paikkakunnan laajin ja monipuolisin urheiluseura on vuonna 1938 perustettu Kankaanpään Urheilijat. 70-vuotisjuhla pidettiin vuosi sitten juhlapuhujana Kurikan jätti Juha Mieto. Vuosikymmenien kuluessa on Kankaanpäähän perustettu lukemattomia erikoisseuroja, kuten alkavalla viikolla 40-vuotisjuhlaa viettävä Kankaanpään Uimarit. Myös KankU:sta on eronnut erikoisseuroiksi pesäpallo, nyrkkeily ja suunnistus. KankU:n omat lajit ovat yleisurheilu, hiihto, telinevoimistelu, paini, sulkapallo ja koripallo.

Paljon puhutaan yleisseuran ja erikoisseurojen välisestä kilpailusta. Eri paikkakunnilla asiaan suhtaudutaan eri tavoin. Lähes koko kaupungin urheilusta vastaavana paikkana voi mainita Lapuan, jossa oikein sanontana on: Lapualla on Virkiä. Seura tunnetaan koko maassa naispesäpallosta, hiihdosta, yleisurheilusta, painista ja suunnistuksesta ja myös monien SM-kilpailujen järjestäjänä. 50-luvulla seuran johtokunnassa ja yleisurheilujaoston puheenjohtajana on toiminut ammattikoulun rehtori Matti Orrela, Kankaanpään Urheilijoiden pitkäaikainen touhumies veljensä kultaseppä V.A. Orrelan tavoin.

Tietysti urheilijat ovat tärkeimmät urheiluseuratyön tulosten kannalta, mutta mikään ei pyöri ilman vapaaehtoisia aikaansa uhraavia toimihenkilöitä, joita seuratoiminnassa ei koskaan ole liikaa. Nytkin Urheilijoiden syyskokouksen lähestyessä ollaan etsimässä samanaikaisesti sekä uutta puheenjohtajaa että sihteeriä ansiokkaan vuosikausia jatkuneen uran tehneiden Veikko Ikävalkon ja Pirkko Syväsen tilalle. Heidän aikanaan seuran toiminta on ollut vakaata. Oma toimisto Linnankatu yhden katutasossa takaa osaltaan jäntevyyttä koko seuralle työlle.

Onneksi eri jaostoissa on innokkaat puheenjohtajat ja lisäksi jaostoissa on mukana toimivia henkilöitä. Painijaoston puheenjohtajana on 20 vuotta ollut Jukka Lehtinen, voimistelujaostoa on vetänyt ahkerasti Ulla Nuotio. Hiihto on noussut erityisesti aivan viime vuosina nuorten toimesta, puheenjohtajana on Erkki Katajisto ja hänellä on hyvä tiimi vetäjiä ja valmentajia myöten. Yleisurheilujaosto on myös saanut uuden kantavan voiman paikkakunnalle muuttaneesta Jorma Hietamäestä, hänelläkin on apunaan ahkeraa väkeä, viimeisenä voimainkoetuksena syyskuussa pidetyt Veteraanien SM-maantiejuoksut.

Seura on monien vaiheiden jälkeen saamassa uudistetut nettisivut. Vuosikokous seuran toimistolla on vuorossa 24.11. Vuosittainen pikkujoulu pidetään 11.12. ensi kertaa lukion tiloissa aikaisempien Patajussissa järjestettyjen juhlien tilalla. Kaupunki järjestää seurojen välisen neuvottelutilaisuuden 25.11. yhteistyön kehittämisestä. rahatilannekin seuralla ja eri jaostoilla on kohtuullinen, vaikka aina olisi keksittävä uusiakin rahan hankkimiskeinoja, pienellä paikkakunnalla lukuisten urheiluseurojen kesken tässäkin suhteessa kilpailu on kova.

Mutta kaikesta huolimatta eteenpäin on katsottava toiveikkaina, nuoria nousevia kykyjä löytyy seuran riveistä ja muutenkin seura ikävuosistaan huolimatta on uudistushenkinen ja ajan valtimolla pysyttelevä.

Ei kommentteja: