lauantai 7. marraskuuta 2009

Vanhuksille asumismahdollisuuksia

Kankaanpään Vanhustentalosäätiön omistuksessa on 150 asuntoa, 4 kerrostaloa, 4 rivitaloa ja Kanervan ryhmäkoti terveyskeskuksen vieressä. Asukkaita on yhteensä 154 eli valtaosa on yhden hengen talouksia. Näin monelle pääasiassa vanhuksille Vanhustentalosäätiö voi tarjota asunnon. Asukasvalinta suoritetaan yhdessä PoSan kanssa, Kanervakodin asukkaiden valinnassa ovat mukana lisäksi vahuspalveluiden johtaja ja Kanervan johtaja Marja Korhonen. Kanervassa on hoitopäivystys yötä päivää ja asukkaita 15.

Kerrostaloista kaksi sijaitsee Myllymäen Soikankadulla, joista toinen on veteraanitalo. Kaksi muuta kerrostaloa ovat aivan kirkon vieressä Luomanmäellä osoitteissa Luomanraitti 1 sekä Sorvanraitti 3. Kaikissa taloissa on hissi helpottamassa kolmikerroksisien talojen ylempiin kerroksiin pääsyä. Rivitaloista kolmen talon rypäs on Oukarinkadulla ja neljäs rivitalo Myllymäessä Toukolanhovi, jossa kaupunki järjestää päivätoimintaa saunotusta ja ateriapalveluita myöten.

Kaikessa säätiön toiminnassa on omakustannusperiaate, joten voittoa ei tavoitella. Rakentamisissa on saatu Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Valtion Asuntorahaston (ARA) avustuksia. Enää valitettavasti RAY ei avusta rakentamista ja se on vaikeuttamassa palveluiden parantamisen jatkosuunnitelmia: jo vuosia on ollut aikomuksena rakentaa Kanervan viereen toinen ryhmäkoti olemassaolevalle tontille, anomuksiakin on ARA:lle jätetty, mutta aina ne ovat palanneet bumerangina. ARA:kin tosin rahoittaa rakentamisesta vain 30%. Aikanaan Kanervan rakentamiskustannukset saatiin kaikki avustuksina. Mutta kyllä RAY edelleen jakaa rahaa, pitäisi vain löytää oikeat kanavat, mitä kautta avustuksia voisi saada.

Vanhustentalosäätiö piti uuden valtuuston valitseman hallituksen ensimmäisen kokouksen eilen. Sihteerinä toimii Etelä-Pohjanmaan Lehtimäeltä lähtöisin oleva toiminnanjohtaja Pauli Taipale. Hän johtaa myös Kankaanpään Asunnonhankinta Oy:ta ja näin Vanhustentalosäätiönkin kaikki hallintopalvelut saadaan sitä kautta. Uuden hallituksen muodostavat Sirkku Heinonen varapuheenjohtajana, Anna Tuulinen-Aaltonen, Pekka Termala, Erkki Ylikoski ja allekirjoittanut puheenjohtajana.

Tärkeänä tulevaisuuden ja mahdollisimman läheisen tulevaisuuden hankkeena on suunnitellun ryhmäkodin saaminen Kanervan viereen. Tarvetta on, yksityisiäkin koteja kuten Helinäkoti on perustettu ja uusia on vireillä. Hyvää mainosta on se, että Kanervakotiin jopa halutaan, ei jouduta. Kustannuksetkin ovat paljon vähäisemmät kuin yksityisellä sektorilla, joten kaupungin todella kannattaisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti uuden kodin pystyttämiseen. Saatiinhan neljän ryhmän päiväkotirakennuskin liikkeelle puolessa vuodessa, kun toimeen tartuttiin. Niin nytkin, jos toimeen todella tartutaan!

Ei kommentteja: