tiistai 1. joulukuuta 2009

Ensimmäiset joululaulut

Joulukuun eka päivä ja samalla ensimmäiset joululaulut laulettiin tällä kertaa Rudanmaan entisellä koululla. Vuodesta 1973 alkaen Suomen Lähetysseura on julkaissut Kauneimmat joululaulut-vihkosta, joten suosittuja joululauluja on nyt laulettu 36 vuotta erinomaisella menestyksellä, niinpä Noormarkussakin järjestetään lähes kymmenkunta tapahtumaa eri kylillä, laitoksissa ja ennen kaikkea kirkoissa, Noormarkussa sunnuntaina 13.12. ja perjantaina 18.12. sekä Lassilan kyläkirkossa keskiviikkona 16.12.

Rudanmaalla meillä oli laulattajana Noormarkun eläkkeellä oleva kanttori Heikki Lipasti, joka on melkoinen voimavara seurakunnalle jäätyään asumaan vielä eläkkeelläkin ollessaan Noormarkkuun. Auliisti hän on käytettävissä aina silloin kun vakikanttori Markku Lahti ei ehdi. Heikki on monessa mukana, paitsi sijaiskanttorina hän laulaa kirkkokuorossa ja mieskuorossa, on mukana veteraanitoiminnassa ja tuurailee myös muissakin seurakunnissa. Hän on aina yhtä altis tarvittaessa lähtemään ja palvelemaan musikaallisilla lahjoillaan. Rudanmaallakin hän esitteli pari erikoista soitinta, joilla hän soitti tutun Joulu, joulu tullut on. Perusta oli tuotu paimenhuilu ja toisena hän esitteli soivan savikukon tapaisen soittimen, joka oli muovailta saksalaisesta erikoissavesta.

Tämänvuotisessa joululauluvihkossa on runsaasti lauluja eli 29 kappaletta, kun vuosi sitten oli viisi vähemmän. Mukana ovat kaikki suositummat laulumme Sibeliuksen En etsi valtaa, loistoa ja Karl Collanin Sylvian joululaulusta lähtien, joihin molempiin on sanat tehnyt Sakari Topelius, jonka sanoittama Varpunen jouluaamuna on myös mukana. Itselleni rakkain Hausjärveltä kotoisin olevan Mauno Isolan Me käymme joulun viettohon niin maisin miettehin on heti vihkosen ensimmäisenä lauluna. Jaakko Löytyltä on mukaan päässyt kaksi laulua tunnetumpana Ilouutinen: Nyt taivaat avautuu, laulaa kuoro enkelten. Maan ääriin kantautuu suuri ilouutinen. Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on Poika syntynyt maailmaan. Tulkaa laulamaan, aa-aa-aa. Tietysti mukana ovat maailman kaunein joululaulu Jouluyö, juhlayö ja toivioretkeläisen laulu Maa on niin kaunis.

Jälleen tänä adventtiaikana on odotettavissa koolle vähintään puolimiljoonaa innokasta joululaulajaa. Myös varoja Jeesuksen lähetyskutsun toteuttamiseksi saadaan v.73 alun 40.000 mk sijaan 3,7 miljoonaa mummonmarkkaa, sen verran tuli viimeksi v. 2007, joka on viimeinen tiedossani olevan luku. Kaikki siis joukolla laulamaan ja saamaan oikeaa joulumieltä!

Ei kommentteja: