keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Muistot eivät saa unohtua

Kummisetäni Veikko Jokelan monikymmenvuotinen haave toteutui eilen Jämijärven seurakuntakodissa juhlallisessa tilaisuudessa 432 sivuisen kirjan julkistamistilaisuudessa sopivasti näin talvisodan alkamisen 70-vuotismuiston merkeissä.

Veikko Jokela on ollut pitkäaikainen Jämijärven sotaveteraanien puheenjohtaja. Hänen aloitteestaan saatiin seurakunnan tiloihin maassamme ensimmäisten joukossa sankavainajien kultaisin kirjaimin kirjoitettu kunniataulu, jonka paljastamisen yhteydessä puhui Iki-Kiannon poika Otso Kianto, sotaveteraanien hengellisen työn pitkäaikainen johtaja.

Ja nyt siis näki päivän valon Veikon toinen aikaansaannos jämijärveläisten sotiemme aikaisista kokemuksista kertova komea kirja: Jämijärveläisten sotavuodet 1939-1945. Tarinoita poteron pohjalta ja kotipellon pientareelta. Taitavaksi kirjoittajaksi tunnettu ja monien muiden historiankirjojen kirjoittajana kokemusta hankkinut eversti (evp), syntyperäinen jämijärveläinen Jouko Kivimäki oli onnistuttu saamaan kirjan kirjoittajaksi ja kokoajaksi. Apuna oli toimikunta, joka koostui eri veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen edustajista. Koviin kansiin sidotun runsaasti kuvitetun kirjan painatuksen mahdollistivat lukuisat hanketta tukeneet laitokset, yhteisöt ja yksityiset henkilöt.

Oman pitäjän sotavuosien tapahtumista kertovan kirjan puuttuminen oli painanut vuosikymmenet Veikko Jokelan mieltä, sillä hänestä monen muun aikalaisen tavoin heidän kokemuksensa olisivat säilyttämisen arvoisia jälkipolville. Niinpä lopulta keväällä 2006 pidettiin kokouksia, kirjoittaja saatiin ja niin ryhdyttiin mittavaan kolme vuotta kestäneeseen työhön. Heti aloitettiin haastattelut ja muistemakirjoitusten kokoaminen, sillä aikaa ei ollut enää yhtään liikaa hukattavaksi. Tietoja saatiin vielä seitsemältä kymmeneltä haastateltavalta, joista nyt kirjan ilmestyessä on jo poistunut parisenkymmentä veteraania. Oltiin siis aivan viimeisillä hetkillä liikkeellä. Aivan kuten Niinisalon talvisodan alkamisen 70-vuotismuistotilaisuus oli viimeisiä yhteenkokoontumisia, johon saatiin vielä paikalle satakunta veteraania.

Lämminhenkisessä julkistammistilaisuudessa kiitettiin syystä hankkeen alkuunpanijaa Veikko Jokelaa ja kirjan kirjoittajaa useissa eri puheenvuoroissa. Myös Jämijärven veteraanikuoro juhlisti yhdessäoloa, ja juotiin kuinkas muuten myös makoisat kahvit Pitokauha Merja Lahdensivun tarjoamana. Sydämelliset kiitokset kirjasta ja mieliinpainuvasta juhlahetkestä.

Ei kommentteja: