torstai 17. joulukuuta 2009

Hiekkakuormia

Me ihmiset olemme nopeita lupaamaan mutta hitaita täyttämään lupauksiamme. Tästä kertoi tänään vanha veteraani soittaessaan kiitoksia saamastaan yllätyslahjasta, jonka SMP:n jäljiltä jäänyt säätiö oli lähettänyt. Olemme saaneet Kankaanpäähänkin Mikko ja Tellervo Vainioiden lähettämiä veteraanien joulupaketteja nyt parina vuotena kahdelle veteraanille vuotta kohden. Viimevuotisista lahjan saajista toinen on jo kutsuttu viimeiseen iltahuutoon.

Veteraani oli aivan liikutettu sanoen ettei koskaan ole saanut mitään ilmaiseksi ja nyt tuli näin muhkea paketti mistään etukäteen tietämättä. Hän kertoi aikovansa vuokrata ensi vuonna peltonsa toiselle viljelijälle, kun lupaukset suoritettavista parannustöistä eivät ole toteutuneet. Esimerkiksi luvattuja hiekkakuormia ei ole näkynyt. Näin kuulemma on käynyt muidenkin kohdalla. Tietenkin on ymmärrettävää nykyisin, kun viljelijöillä on peltoja sadoissa hehtaareissa, itse lähes yksin tehdään kaikki työ, ettei siinä paljoakaan repeä näihin kuitenkin toisten omistuksessa olevien maiden kunnostuksiin. Veteraani kyllä tokaisi, että eihän tämä mitään uutta ole, kepu pettää aina.

Itsekullakin on varmaan vastaavia kokemuksia. Muistan omalta osaltani lupauksen, kun yhteisesti käyttämäämme lähteseen hommasin kaivonrenkaat, että kustannukset tasataan, mutta penniäkään ei ole koskaan näkynyt. Kun maa-aluettamme käytettiin naapuritontin ajotienä, niin ei sillekään tielle ole koskaan ilmestynyt luvattua hiekkakuormaa, tietä on kyllä siitä huolimatta päässyt kulkemaan vuosikymmenet.

Lupauksia on todella helppo antaa. Aina ei edes ajatelle niiden täyttämistä. Syystä vanha suomalainen sananlasku sanoo: "Ottaa, antaa, kissanpaskan kantaa" tarkoittaen ihmistä, joka antaa ensin, mutta katuu ja ottaa sitten takaisin.

Lupauksen antamisesta ovat monet lausuneet laittamattomasti:
-jotkut antavat lupauksia siitä ilosta että saavat rikkoa ne.
-paras tapa pitää sanansa on jättää antamatta se.
-hitain lupausten antaja on niiden uskollisin täyttäjä.
-lupaukset ja piirakankuoret tehdään rikottaviksi.

Tällainen se ihmismieli niin helposti on, valitettavasti!

Ei kommentteja: