perjantai 18. joulukuuta 2009

Todennäköinen joulusää

Tänä iltana kun Noormarkun kirkossa laulettiin toistamiseen kauneimpia joululauluja oli todellinen joulusää, pakkaslunta hiutaili taivaalta, noin kymmenen asteen pakkanen ja kirkko ulkoa talvi-illassa kuin suoraan joulupostikortista leikattu. Laulut kaikuivat taas mahtavasti.

Vielä viime viikon toripäivillä oli lähes nollakeli ja kaikin tavoin hieno tori-ilma. Sen jälkeen viikon päivät onkin ollut sitten talven ensimmäinen kylmä jakso, mittarilukema näytti pahimmillaan jopa yli 20 astetta pakkasen puolella. Nyt sitten parina päivänä on putoillut lumihiutaleita hiljalleen, ei haitaksi asti ja mittarilukema on pudonnut tähän kymmeneen pakkasasteeseen.

Samanlaista säätä lupaillaan jatkoonkin, ehkä vielä runsaanpia lumisateitakin. Näin valkea joulu on luvassa, jollaista aina Suomessa toivotaankin.

Tänään illallakin lauloimme hartaasti Topeliuksen sanoin: Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa, järven aalto jäätynyt talvipakkasessa. Vexi Salmen sanoin lauloimme: On jouluyö ja lumihuntuun pukeutunut maa - kuin yhtä puhdas itse olla voisin. Ja Vilkku Joukahaisen sanoin: On hanget korkeat, nietokset, vaan joulu, joulu on meillä. Tällä kertaa emme laulaneet Pekka Simojoen laulua: Niityllä lunta, hiljaiset kadut, taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus. Muistojen virta, lapsuuden sadut. Sanoma joulun on uusi mahdollisuus. Tämäkin laulu löytyy Kauneimmat joululaulut vihosta, mutta on hieman outo.

Näin siis todennäköinen joulusää on varmistumassa toiveiden täyttymykseksi. Eikä käyne niin kuin pakinoitsija Olli laukoi: Ennustuksia. V.1929 säätila tulee olemaan todennäköinen. Lähempiä tietoja siitä, minkälainen se ei ole seuraavana päivänä, antaa ilmatieteellinen keskuslaitos. Kaikki puhuvat säästä, mutta kukaan ei tee sille mitään on puolestaan lausuttu jo sata vuotta sitten. Nythän Kööpenhaminen suuressa ilmastokokouksessa koko maailma johtajat lopultakin pyrkivät tekemään jotain, vaikka pahalta näyttää, kun yksimielisyys päätöksistä on kaukana ja kokousaikaa on enää vähän jäljellä. Toivotaan kuitenkin, että saadaan sentään parempia tuloksia kuin että lausutaan vain vakain tuumin ja harkiten: on se säitä pidellyt!

Ei kommentteja: