tiistai 26. tammikuuta 2010

Nostalgista muistelua

Seppo Sjöman, Ismo Vallila, Heikki Ränsi, Arto Ranta ja Heikki Havi järjestivät todella sykähdyttävän illan Jämijärven keskuskoululla esittämällä sota-ajan lauluja juhlasalintäyteiselle yleisölle veteraanien hyväksi. Meitäkin Kankaanpäästä oli mukana 17 henkeä pääasiassa veteraaneja, joille erityisesti nämä laulut toivat mieleen sodanaikaisia joskus raskaitakin muistoja. Anneli Koivumäki sotaveteraanien sihteerinä ja puheenjohtaja Vilho Teelmäki sekä Olavi Koivuniemi olivat puuhahenkilöinä.

Ohjelma jakautui puoliajan kahvitarjoilulla kahtia. Alkuosassa oli välistä melko menevääkin musiikkia, mutta kaikki sodan ajoilta peräisin olevia. Hyvin tuttuja kappaleita: Synnyinmaan laulu, Tapio Rautavaaran Isoisän olkihattu, ensimmäisen iskelmäkilpailun voittanut Kultainen nuoruus, Elämää juoksuhaudoissa, Mamsstenin Heili Karjalasta, Liisa pien. Ja yhä repäisevämpiä: Iso-Iita, Karjalan Katjusha, Tulipunaruusut, Eldankajärven jää.

Yhteislauluina saatiin laulaa Sotaveteraanin virsi, Sillanpään marssilaulu ja loppuhuipennuksena Veteraanin iltahuuto.

Väliajan jälkeen oli vuorossa vielä syvällisemmin liikuttavia sota-ajan muistoja palauttavia kappaleita. Yö skanssissa ja Olavi Virran Tähti ja meripoika. Eino Leinon kauneimpaan tuotantoon kuuluvat herkät Nocturno ja Lapin kesä. Jämijärven oman pojan Lasse Pihlajamaan Lapsuusmuistoja ja Vartiossa seison yksinään lauloivat yhdessä Heikki Ränsi ja Ismo Vallila, joka juonsi ja lauloi suurimman osan lauluista. Seppo Sjöman puolestaan soitti ja lauloi Kirje isältä, Pienet kukkivat kummut ja Sinäkö äiti soittaen yksin Äänisen aallot.

Esiintyjät kukitettiin ja Vilho Teelmäki kiitti kertoen sota-ajan laulujen painuneen syvälle mieliin ja toivoen, ettei veteraanien kallista perintöä vapaata isänmaata koskaan menetettäisi.

Ei kommentteja: